Annonce
Danmark

Få dage fra at dø af tumor: Synstjek blev Kims redning

Kim Foder har i dag fået sit gamle liv tilbage takket være et lidt tilfældigt synstjek. Foto: Lars Fahrendorff
Uden at vide det selv var 47-årige Kim Foder ifølge lægerne få dage fra at dø pludseligt. Men en vaks optiker fattede mistanke.

Et stort cirkelformet ar går fra isse til kæbe henover højre side af 47-årige Kim Foders ansigt. Det er blevet Kims tatovering, der minder ham om, hvor tilfældig balancen mellem liv og død kan være. Uden at vide af det var Kim Foder fra Hammelev ved Haderslev sidste år uger, måske få dage, fra at dø af en otte centimeter stor hjernetumor.

- Jeg stod oppe i VIP-loungen på ishockeyarenaen i Vojens og kunne ikke længere følge med i, hvad der foregik på isen. Det var nok synet, det var galt med, tænkte jeg.

Kim Foder havde selv spillet ishockey siden han var 14 år og siden fulgt det på sidelinjen som fan. Pucken havde han aldrig haft besvær med at se, men nu var der noget galt.

Annonce

De troede jo nok, at de skulle sige farvel til mig.

- Kim Foder, hjerneopereret

Opereret af tre specialister

I løbet af ganske få dage lå Kim Foder på operationsbordet på Odense Universitetshospital med den ene side af hovedet lukket helt op. Selv kæbemusklen var skåret over, så kirurgerne kunne komme til. For inde i hovedet havde Kim formentlig i årevis båret på en voksende tumor, som nu var nanomillimeter fra at tage livet af ham.

- Optikeren sagde, at jeg skulle undersøges nærmere. Jeg kan i dag takke ham for, at jeg er i live. Det viste sig, at tumoren trykkede på min højre synsnerve, og det var derfor, at jeg havde problemer med at se.

Det var chefoptiker Thomas Aarø Andersen fra Louis Nielsen i Haderslev, der så problemet og sendte Kim til læge hurtigt. Tirsdag stod Kim i ishockey-arenaen, onsdag var han ved Louis Nielsen, torsdag ved øjenlæge og fredag indlagt på Odense Universitetshospital.

Ikke mange chancer

Lægerne gjorde hurtigt klart for Kim, at han ville dø i løbet af få dage, hvis de ikke greb ind med en operation.

- Jeg tænkte slet ikke på, om det var farligt at blive opereret. Det var min eneste chance. Det skulle bare gøres, fortæller Kim Foder.

Fra fredag til søndag aften kom familie og venner for at se til Kim - heriblandt Kims kone og hans to døtre.

- Der var så mange, at sygeplejerskerne mente, at jeg skulle ligge i velkomsten. De troede jo nok, at de skulle sige farvel til mig, siger Kim Foder.

Men sådan skulle det ikke gå, men det er især ventetiden, Kim husker.

- Det var frygteligt. Ventetiden fra fredag aften til mandag morgen, hvor jeg skulle opereres - det er de længste i mit liv.

Automekaniker Lars Kryger (th) fra LK Auto i Vojens kendte godt Kims historie, inden Kim kom og spurgte, om han kunne bruge en mekaniker. Foto: Lars Fahrendorff

Olie på fingrene

Vi møder Kim Foder på hans arbejde hos KL Auto i Vojens. Chef Lars Kryger kendte udmærket Kim i forvejen og hans historie. Han var ikke længe om, at tage Kim med på værkstedet.

- Kim kan og gør, det han skal. Der er ikke noget i vejen med ham. Jeg sagde ja med det samme, da han kom og spurgte, om vi kunne bruge en mand, siger Lars Kryger.

Kim fortæller, at han efter den opfattende operation måtte gennem et langt sygeleje med smertestillende medicin og derefter genoptræning.

- Jeg er jo konkurrencemenneske, så jeg ville være den bedste til at genoptræne. Men det gjorde jeg kun i tre måneder, inden vi fandt ud af, at jeg bare havde brug for ro derhjemme.

Arbejdet på værkstedet er også en slags genoptræning for Kim.

- Jeg skal have noget at stå op til. Ellers går det ikke, siger han.

Kim er siden blevet kontrolscannet, og alt ser fint ud. Kim er også vendt tilbage til sin gamle fritidsbeskæftigelse som fodboldtræner for Haderslev Fodboldklubs damer i 1. division.

Kim Foder er også tilbage som fodboldtræner for det lokale damehold i 1. division fra Haderslev. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce