Annonce
Aarhus

Få et overblik over sagen om chefen fra Center for Byens Anvendelse

<p>Claus Pedersen. Foto: Kim Haugaard.</p>

Århus Stiftstidende har de seneste uger sat fokus på en navngiven chef i Center for Byens Anvendelse hos Aarhus Kommune. Her kan følger et overblik over sagens afsløringer og udvikling.

Hvad handler sagen om?

Om flere ting: Avisen har i en serie artikler fortalt om en række sager, hvor chefen for kommunens Center for Byens Anvendelse har handlet i strid med reglerne. Blandt andet har han skaffet sponsorer til sin badmintonklub i Aalborg blandt firmaer, der har million-aftaler med hans egen afdeling i Aarhus Kommune. Han har købt caps og t-shirts for 700.000 kr. til medarbejderne hos en bekendt i Løkken, og han og hans afdeling, Natur og Vejservice har i en række tilfælde handlet i strid med reglerne for udbud.
Annonce

Hvad sker der nu?

Efter avisens artikler har direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, indledt en personalesag mod Claus Pedersen. Den kan i princippet munde ud i alt fra en fyring over en skriftlig advarsel til ingenting.
Sideløbende med personalesagen er et eksternt revisionsfirma i gang med at undersøge tidligere medarbejderes oplysninger her i avisen om, at Natur og Vejservice bevidst har budt for lavt på opgaver fra Center for Byens Anvendelse for at undgå, at de kom i udbud - og på den måde sikre arbejdet til sig selv. Efterfølgende skal Natur og Vejservice have sendt regninger på det beløb, det reelt koste at udføre arbejdet.
Revisions-undersøgelsen kommer formentligt til at tage nogen tid, da der skal gennemgås et stort antal sager.
Annonce

Kan der placeres et politisk ansvar?

Næppe.
De kritisable sager om Claus Pedersens embedsførelse strækker sig tidsmæssigt fra 2007 til i dag. I samme periode har der været fire rådmænd med ansvar for Teknik og Miljø: Den radikale Peter Thyssen var rådmand fra 2006-2009. Han blev efterfulgt af Laura Hay (V) - 2010 2012. Derefter fulgte hendes partifælle Bünyamin Simsek, inden rådmandsposten fra 2014 overgik til Kristian Würtz (S).
Annonce

Hvad er Natur og Vejservice?

Det er kommunens entreprenørfirma. Det blev oprettet for 10 år siden med Claus Pedersen som chef, da byrådet besluttede, at en lang række opgaver med at passe parker, kirkegårde og grønne områder, reparere fortove, kantsten og veje og vedligeholde den kommunale skilteskov blandt andet skulle i udbud, hvor private firmaer kan byde på dem. I konkurrence med kommunens egen entreprenørafdeling vel at mærke. Med sine bud er Natur og Vejservice samtidig med til at sikre, at kommunen ikke kommer til at betale for høje priser til private firmaer.
Natur og Vejservice har omkring 250 medarbejdere, hvoraf langt hovedparten er faglærte og specialarbejdere i Vejafdelingen og i Naturafdelingen.
Annonce

Hvad er Center for Byens Anvendelse?

Center for Byens Anvendelse kom til verden i 2014 som en afdeling under Teknik og Miljø med cirka 400 ansatte og fik fra starten Claus Pedersen som chef. Centeret rummer blandt andet en anlægsafdeling, en afdeling for Vejdrift og en for grøn drift, der typisk er dem, der bestiller de opgaver, der skal i udbud - eller som Natur og Vejservice bliver bestilt til at lave, når der er tale om mindre opgaver.
Også Natur og Vejservice er en del af Center for Byens Anvendelse. De, der bestiller opgaverne, og de der udfører dem, er altså samlet i én afdeling og under én chef.
Annonce

Kan nogen kræve erstatning af kommunen for brud på udbudsreglerne?

Næppe.
For at et firma skal kunne gøre det, skal det efter danske regler kunne påvise, at det har lidt et tab. Og det kan det ikke, når der - som det har været tilfældet i Natur og Vejservice - ikke har været afholdt et udbud.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce