x
Annonce
Østjylland

Få flere farver på tallerkenen

Unge på Rudehøj Efterskole prøvede at fjerne sukker og fastfood fra kosten.

Det er sværere at droppe slik, sodavand og energidrikke end kokain. Sukkerafhængighed er en bombe under vores samfund.

Annonce

En meget stor del af vores ungdom kan ikke komme ud af deres sukkerafhængighed, for de ved ikke, hvad de skal sætte i stedet.

Skræmmende synspunkter, kan man mene, men ophavsmanden, Frede Bräuner, har belæg for sine påstande. Han er forfatter til bogen »Kost, adfærd og indlæringsevne« og rejser rundt som konsulent og foredragsholder på skoler. Tirsdag var han på Rudehøj Efterskole for anden gang for at høre om elevernes oplevelser med at ændre på kosten - et forsøg de har prøvet frivilligt i en måned eller 14 dage.

Tovholder på projektet er lærer Merete Kristiansen fortæller om projektet:

»Frede Bräuner holdt et oplæg, inden eleverne meldte sig og lavede en aftale om at fjerne slik, kage, fastfood og sukker fra deres kost. Omkring en tredjedel af eleverne meldte sig til at prøve i en måned - en mindre gruppe meldte sig til 14 dage og en gruppe kunne slet ikke forestille sig at sige farvel til cola og energidrikke. Nogle få har gennemført hele måneden uden »at synde«, nogle er faldt i og er kommet op på hesten igen, og nogle har helt opgivet undervejs, men det er helt sikkert, at det har sat nogle tanker i gang hos de fleste,« fortæller hun.

Frede Bräuner mødes med eleverne for at høre deres erfaringer. En fortæller, at han aldrig spiser morgenmad. Han spiser heller ikke grøntsager, men hver aften spiser han slik og drikker sodavand.

Faktisk viser en håndsoprækning, at rigtigt mange drikker sodavand hver dag - eller energidrik, som er meget populært. Og i store mængder.

Nogle af eleverne har i stedet for at droppe de søde læskedrikke helt forsøgt at skære ned. Men det er ikke let at ændre på vaner, man har haft i årevis - og det er heller ikke let, hvis opbakningen ikke er stor hjemmefra.

»Det gik fint med at spise sundt her på efterskolen, hvor vi får sund mad - men da jeg kom hjem på weekend, var der ingen, der gad lave mad, og så henter vi på grillen - det gør vi tit,« siger Simon.

Jeppe har gennemført en måned uden sukker og fastfood. Men han vil ikke melde sig til en ny måned.

»Nej, min kæreste sagde, jeg blev så sur og irritabel,« forklarer han.

Emma meldte sig til 14 dage, men weekenden før afslutningen gik det galt.

»Jeg kom hjem, og så var der fredagsslik. Vi plejer at hygge os med slik. Det er svært at sige nej, men jeg prøver at lade være i hverdagen,« siger hun.

En hel del af eleverne melder sig til et nyt forløb - og nogle melder sig til at prøve at trappe ud af deres sodavandsforbrug.

Frede Bräuner er ret kontant i sine udmeldinger til de unge. Og han bruger et levende kropssprog og humor i sin dialog med eleverne.

»Der skal flere farver på tallerkenerne. Og man skal spise morgenmad. Man skal erstatte den sukkerholdige energi med mad - altså sund mad med langsomme kulhydrater,« gentager han.

»Junkfood er tabermad. Sund mad er vindermad,« fastslår han - men dårlige vaner er uendeligt svære at bryde. Og det har eleverne på Rudehøj Efterskole også mærket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Aarhus

Folkefesten er nu officielt aflyst: Der bliver ingen fejring af dronningen i år

Annonce