Annonce
Kultur

Få overblik over teatersæsonen på Svalegangen: Pinlige selskabssange, Tøfting og den forbandede forplantning

Pinagtige fællessange, konkurrerende fuglekiggere, den fandens forplantning og satirisk lup på offentlighedsloven, er på programmet på Teatret Svalegangen den kommende sæson. PR-fotos
Der er skruet op for egenproduktionerne, når Svalegangen efter sommerferien tager hul på en ny teatersæson.

AARHUS: Svalegangens totemdyr kronhjorten springer håbefuldt ud med faldskærm på forsiden af teatrets himmelblå sæsonprogram.

Et signal om at vi forhåbentlig går mod lysere tider efter en sæson præget af nedlukninger.

- Nu skal vi lande på benene igen med en ny sæson med masser af forestillinger og publikummer i salene. Det, vi tager med fra denne pandemi, er en helt anden italesættelse af kunstens nødvendighed - fra de politiske partier til publikum - hvor man har vist, at man vil holde hånden under kunst og kultur. Det er en vigtig erfaring, siger direktør og kunstnerisk chef, Per Smedegaard, optimistisk.

Annonce

Svalegangen kan denne sæson vise hele seks egenproduktioner for publikum.

- Egenproduktionerne er vores signatur. De viser, hvem vi er som teater og sætter retningen. Vi har været helt nede på to egenproduktioner, da det så dårligst ud, men ros til Aarhus Kommune, der har løftet os med en million, og det mærker vi virkelig nu. Samtidig har vi også fået mange flere erhvervspartnere. Det gør, at vi kan fastholde en udviklingschef og en fundraiser i vores lille organisation  - så mere giver mere, siger Smedegaard tilfreds.

Kokasse-bingo

Sæsonen åbner med det storstilede verdensmåls-projekt "United Change", der desværre måtte aflyses i maj sidste år.

Nu krydser man fingre for, at anden del af tretrins-raketten i stedet kan fyres af i festugen med blandt andet klimavejfest, kokasse-bingo og undervandskoncert med Between Music.


Alt det, der normalt ikke bliver sagt i fællessange, bliver sagt. Man får helt ondt, fordi det er så tåkrummende.

Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk chef, Teatret Svalegangen


Projektet afsluttes i 2023 med en kæmpestor event, hvor det er tanken (og forhåbningen), at de 17 verdensmål kan præsenteres rundt i hele byen.

Annonce

Den svære forplantning

I "Forplantning - en fucking slagmark" er Holger Østergaard en 'David Attenborough-agtig' figur på udforskning i forskellige situationer, hvor forplantning forekommer.

- Han rapporterer blandt andet fra et telt på Roskilde Festival, besøger et lesbisk par, der snakker om at få et barn, og sidder med på bagsædet i en bil, hvor en mand og en kvinde snakker om, at han er kommet til at gøre hende gravid til forældrefesten - alle situationer, hvor forplantning kan være en slagmark, fortæller Per Smedegaard om den underholdende komedie.

Skuespilleren Holger Østergaard kommer i øvrigt til at fungere som et enmands-ensemble på Svalegangen den kommende sæson, fortæller teaterdirektøren med glimt i øjet:

- Vi har lavet en aftale med Holger om, at han er her hele sæsonen. At have fast tilknyttede skuespillere, er noget, dette hus mangler. Det kunne være fedt, hvis vi på sigt kunne have fire skuespillere, som kunne føre vores kultur og arbejdsform videre.

Annonce

Pinagtige fællessange

Der er langt til jul, men publikum kan allerede nu se frem til en julecabaret på Svalegangen.

Mere sang bliver der, når teatret viser forestillingen "Selskabssange" i det nye år.

Undervejs i interviewet kan vi høre skuespillere synge klassikeren "I en kælder sort som kul" et andet sted i huset. De er i gang med en workshop og prøver nogle af sangene af.

- Under titlen "Fællessang for det usagte" har komponist Kirstine Fogh Vindelev skrevet en række sange, hvor alt det, der normalt ikke bliver sagt i fællessange, bliver sagt. Man får helt ondt, fordi det er så tåkrummende, siger Per Smedegaard, der fortæller, at publikum selv kommer til at synge med på de hudløst ærlige lejlighedssange.

Ina-Miriam Rosenbaum har tidligere gæstet teatret med de politisk-satiriske forestillinger i "Projekt Glemmebogen". Denne sæson samproducerer Svalegangen "Det Fortrolige Rum", som tager offentlighedsloven under behandling.

Annonce

Tæt på Tøfting

Sæsonen afsluttes med "No Regets", der dramatiserer fodboldspilleren Stig Tøftings biografi.

Per Smedegaard var til en start skeptisk over for idéen, men blev overbevist af Von Baden- instruktør Morten Lundgaard.

- Morten Lundgaard sagde: Denne historie er så vigtig, fordi vi har at gøre med en ungdomsgeneration lige nu, der har indtryk af, at livet er perfekt. Men man slå sig på livet og livet slår én, og det bliver man nødt til at forholde sig til og tage med videre. Derfor taler den  ind i en vigtig refleksion, forklarer Per Smedegaard, der hurtigt blev overbevist om, at Tøftings liv skulle finde vej til scenen.

Oplev en dramatisering af Stig Tøftings liv på Svalegangen. PR-foto

Forestillingen vinder da også genklang blandt publikum, viser forsalget.

- Der kommer publikum, som ikke har været her før, så selv om man kan blive anklaget for at lave noget, der er for bredt, så er det jo også publikumsudvikling, siger Per Smedegaard.

Annonce

Valkyrie og fuglekiggere

Gæstespil er der naturligvis også på programmet. Den århusianske teatermand Hans Rønne gæster Svalegangen med "Over Vadehavet", hvor vi møder tre konkurrerende fuglekiggere.

Rikke Wölck, Bodil Jørgensen og Jannie Faurschou kommer forbi Svalegangen med "Maddiker". PR-foto

Desuden kommer Det Flydende Teater forbi med en forestilling om Thit Jensen 'kvindekampens superstjerne', skrevet af Julie Petrine Glargaard, der er tidligere husdramatiker på Aarhus Teater.

Fra Folketeatret kommer "Maddiker" med Bodil Jørgensen, Jannie Faurschou og Rikke Wölck på scenen.

Sæsonen på Svalegangen

 • United Change 2021: 27. august - 4. september
 • Valkyriens Kamp: 14. - 18. september
 • Over Vadehavet: 25. september - 16. oktober
 • Googleren: 25. - 27. oktober
 • Forplantning - En Fucking Slagmark: 30. oktober - 27. november.
 • Xmas Cabaret: 1. - 11. december
 • Generation 9/11: 11. - 15. januar
 • Det Fortrolige Rum: 22. januar - 5. februar
 • Selskabssang: 5. - 22. februar
 • De Danser Alene: 1. - 5. marts
 • Maddiker: 8. - 12. marts
 • Den Første Sten: 15. - 19. marts
 • No Regets: 26. marts - 14. maj
 • Telefon Til Afdøde: 2. - 4. april
 • Astronaut: 23. - 25. april
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce