Annonce
Aarhus

Få overblikket: Genbrugspladser åbner igen efter coronalukning - men med adgangsbegrænsning og en løftet pegefinger

Tirsdag morgen åber genbrugspladserne i Aarhus og flere østjyske byer op for private borgere igen efter at have været lukket for at undgå smittespredning af coronavirus. Foto: Jørgen Kirk/Scanpix
Nu åbnes de østjyske genbrugspladser for private igen efter ugers nedlukning. Men tag det roligt og lad vær med at skynd jer derud tirsdag morgen, lyder budskabet. Her kan du få overblikket over de restriktioner, der følger med genåbningen.

AARHUS: Det kribler i manges fingrene for at komme af med forårets haveaffald og rester fra diverse gør-det-selv-projekter.

Størstedelen af landets genbrugsstationer har været lukket for private borgere, siden regeringen 11. marts lukkede store dele af landet ned for at begrænse smittespredningen af coronavirus.

Men nu er der godt nyt til østjydere, der har affald stakket op i baghaven.

Klokken 07:00 på tirsdag 31. marts åbner flere genbrugsstationer nemlig op for private igen - herunder de seks stationer i Aarhus Kommune.

Renosyd, der har genbrugspladser i Hørning, Odder, Skanderborg, Galten og Ry, åbner også op for private fra og med tirsdag. Det samme gælder Favrskov Forsyning.

- Vi vil ikke starte en ny smittekæde, så med åbningen følger også en række restriktioner. Kundetoilettet lukkes, skovle, koste og andre redskaber vil ikke være tilgængelige, og så bliver der en adgangsbegrænsning på pladserne, lyder det fra Bjarne Munk Jensen, direktør i Affald- og Varme Aarhus.

Adgangsbegrænsningen betyder i første omgang, at der bliver et maks antal af biler og personer, der må være på genbrugsstationerne på samme tid.

Udgangspunktet bliver derfor at følge forsamlingsforbuddet om, at der ikke må samles mere en 10 personer ad gangen. Men Bjarne Munk Jensen forventer, at myndighederne melder noget mere klart ud mandag.

Annonce

Vi vil gerne opfordre alle der kan vente med at tage på genbrugspladsen til at vente nogle dage efter åbningen. Der vil unægteligt opstå kø og gener - særligt hvis alle skynder sig derud tirsdag morgen.

Bjarne Munk Jensen, direktør i Affald Varme Aarhus.

Tag det med ro - og vent!

Affald og Varme i Aarhus forventer, at der kommer til at være et voldsomt pres på genbrugspladserne, når de åbner igen og anbefaler derfor, at man tager genåbningen med ro og tålmodighed.

- Vi vil gerne opfordre alle, der kan vente med at komme af med haveaffaldet til at skyde planerne om at tage på genbrugspladsen til nogle dage dage efter åbningen. Der vil unægteligt komme kø og flere gener - særligt hvis alle skynder sig derud tirsdag morgen, siger han.

Kommunernes Landsforening (KL) anbefaler ligeledes borgerne til at opføre sig med samfundssind, når de skal af med haveaffaldet.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen udviser tålmodighed, tager hensyn til hinanden og ikke mindst til de medarbejdere, der nu skal organisere pladserne på en anden måde, siger Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg og tilføjer:

- Jeg vil opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen, men overvejer, om man kan vente med at aflevere sit affald.

Sundhedsmæssigt forsvarligt nu

Åbningen af genbrugspladserne sker, efter at både sundhedsmyndighederne og Kommunernes Landsforening lørdag eftermiddag meldte ud, at nu var det forsvarligt at åbne pladserne for private igen.

Flere steder er der opstået udfordringer med affald, der ophobes og smides i naturen, og blandt andet derfor har man genovervejet lukningen.

Afgørende for genåbningen har dog været, at af genbrugspladserne ville være sundhedsmæssig forsvarlige at åbne op igen.

Det har Styrelsen for Patientsikkerhed nu vurderet, det er, så længe det sikres, at borgere, der kommer på genbrugspladsen, holder afstand til hinanden og til personalet, for at undgå situationer med tæt kontakt.

- Det kræver derfor, at vores kunder viser samfundssind og passer på hinanden og vores personale, siger direktør i AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen.

Reuse på Sydhavnen vil forsat være lukket, foreløbig til og med 13. april 2020.

Ellers vil genbrugsstationerne i Aarhus Kommune have normale åbningstider fra mandag‐fredag klokken 07‐18 og lørdag, søndag og helligdage klokken 10‐17.

Som besøgende skal du overholde følgende regler:

De besøgende skal overholde følgende retningslinjer på de østjyske genbrugsstationer:

  • Hold 2 meters afstand til kunder og personale
  • Husk håndhygiejne – inden du tager hjemmefra, og når du kommer hjem igen
  • Kom så vidt muligt alene – lad børn, familie og venner blive hjemme
  • Husk handsker, redskaber og godt humør
  • Vær tålmodig derhjemme og udskyd gerne dit besøg til senere på ugen

Myndighedernes retningslinjer er:

De århusianske genbrugsstationer vil følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer, som er:

  • Adgangsbegrænsning
  • Genbrugsstationernes skovle og koste er fjernet for at mindske smitterisiko
  • Kundetoiletter er aflåst
  • Skilte om afstand til personale og andre kunder og om håndhygiejne
  • Betaling for kompost kan kun ske med mobile pay
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Nu begynder Superligaen og én ting tæller: AGF skal i top-seks

Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

Annonce