Annonce
Østjylland

Få overblikket: Her er de lokale Michelin-leverandører

- Michelin-stjernerne i Aarhus har stor betydning for os, da det er en væsentlig del af vores markedsføring, at vi er på deres vinkort, fortæller Jens Skovgaard, ejer af Cold Hand Winery. Pressefoto

Bag enhver lækker Michelin-restaurant står en række fødevareproducenter med lækre råvarer. I Kronjylland og på Djursland findes alt fra Michelin-vin til Michelin-gulerødder, og de lokale producenter håber, at Østjylland får endnu flere stjerner at bryste sig af, når Aarhus 18. februar er vært for uddelingen af de fornemme stjerner.

Randers: Omverdenen er for alvor ved at få øjnene op for Østjylland som et epicenter for fødevareinnovation og dansk gastronomi.

Mandag 18. februar 2019 er Aarhus vært for uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner, og det er første gang nogensinde, uddelingen sker uden for en nordisk hovedstad.

- Michelin-uddelingen bliver centrum for opmærksomhed fra førende medier i hele Norden, og sætter dermed fokus både på de dygtige topkokke og på de lokale fødevareproducenter i Østjylland - som i hele Østjylland - der leverer friske højkvalitetsprodukter til Michelin-restauranterne. Det er en event, som er til gavn for hele Østjylland, og vi glæder os meget over placeringen i Aarhus, siger Torben Hansen (S), der både er borgmester i Randers Kommune og medlem af Business Region Aarhus' politiske styregruppe.

- Eventen styrker også Østjyllands brand internationalt som turistdestination. Vi ved fra tidligere Michelin-uddelinger, at den internationale anerkendelse, som eventen giver, vil tiltrække flere turister og konferencer, tilføjer Torben Hansen.

Annonce
Danish Crown har en særlig slagterafdeling ved navn Guldrummet. En afdeling, der er udviklet i samarbejde med nogle af Danmarks bedste kokke og gemmer på særligt udvalgt kød. Pressefoto

Guldrum og frugtvin

Det er Michelin-leverandørerne fra Kronjylland og Djursland helt enige med borgmesteren i. Ikke mindst Randers-firmaet Cold Hand Winery, der producerer frugtvin af danske æbler, og som har gjort det så godt, at deres vine er på bordene i de aarhusianske Michelin-restauranter.

- Michelin-stjernerne i Aarhus har stor betydning for os, da det er en væsentlig del af vores markedsføring, at vi er på deres vinkort. Vi har et godt og tæt samarbejde med kokkene. De kommer her og henter råvarer, og sammen udvikler vi nye ideer. I den her tid, hvor gastronomien i Danmark har taget et kæmpe spring opad, er det afgørende, at der er producenter, som kan levere kvalitetsprodukter til Michelin-restauranterne, for at de kan holde niveauet og endda blive endnu skarpere, fortæller Jens Skovgaard, der er ejer af Cold Hand Winery, og fortsætter:

- Så vi producenter har også et ansvar for, at restauranterne hver aften kan præstere, og derfor står vi sammen om at fastholde det meget høje niveau, der findes i dag. Og vi håber selvfølgelig, at Østjylland får nye stjerner i februar.

En af de mange andre producenter, som er med til at løfte Østjyllands gastronomiske niveau med produkter til de danske Michelin-restauranter, er slagterigiganten Danish Crown, der har hovedsæde i Randers. Koncernen har en særlig slagterafdeling ved navn Guldrummet. En afdeling, der er udviklet i samarbejde med nogle af Danmarks bedste kokke og gemmer på særligt udvalgt kød - blandt andet unikke udskæringer og mange forskellige former for krogmodnet kød.

- Det er evigt inspirerende at arbejde sammen med Michelin-kokke og andre kreative kokke, og vi er stolte hver gang vores produkter indgår i en servering på deres restauranter, siger Guldrummets mester, Rone Stokholm.

Overblik i digitalt kort

Andre af dem, der følger spændt med i, hvilke restauranter, der opnår gastronomiens fineste hæder, er de lokale landmænd, hvoraf flere allerede inden årets uddeling kan betegne sig selv som Michelin-leverandører.

På organisationen Landbrug og Fødevarers hjemmeside, www.lf.dk/michelin, er der offentliggjort et digitalt kort, der giver overblikket over de restauranter, der til og med 2018 har fået tildelt en eller flere stjerner, samt nogle af de landmænd, der leverer råvarer til gourmetrestauranterne.

Et kig på kortet viser, at de landmænd, der står for Michelin-restauranternes råvarer, i høj grad er samlet i det vestlige og sydlige Jylland samt på Sjælland. Men Randers og omegn er dog også repræsenteret.

Korsmedergård, der ligger i Tånum i det nordvestlige Randers, leverer nemlig råvarer til restaurant Substans i Aarhus. Gammel Estrup Gartneri i Auning leverer til restauranten Frederikshøj i Aarhus. Og både Falslevgård Mølle ved Mariager samt Sommergrønt ved Hadsten leverer Michelin-råvarer til Aarhus-restauranten Domestic.

Museum gør kokke klogere

Udover at huse forskellige Michelin-leverandører, har Østjylland også et museum, der gør de bedste kokke klogere.

På Det Grønne Museum i Auning arbejdes nemlig med formidling og forskning i den danske madkultur og historie, og museet besøges hvert år af mange turister - herunder kokke fra både Danmark og udlandet. Museet har lavet en afdeling, der hedder Madens Hus, og her arbejdes nationalt og internationalt med aktiviteter, som skal gøre os klogere på råvarernes historie, tilberedning og sammensætning.

- Vi har ofte besøg af kokke, som er på jagt efter urter, grøntsager eller andre råvarer, som de ikke hidtil er stødt på, og som vi har i vores haver her. Vi har eksempelvis mere end 60 rabarbersorter og 200 æblesorter. Det er utrolig spændende, at vi som museum kan levere nye input til stjernekokkene og på den måde hjælpe med at udvikle nye retter til gæsterne, fortæller Bettina Buhl, museumsinspektør, Det grønne Museum.

Madens Hus vandt i efteråret 2018 førstepræmien ved Food Trekking Awards 2018 i London for bedste omdannelse af en historisk bygning til en attraktion for madelskere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Malerfirma hyrede coach til at hjælpe sig gennem fusion: - Vi stod jo med 38 medarbejdere, der havde 38 forskellige måder at gøre tingene på

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce