Annonce
AGF

Få overblikket: Meget skal gå galt, hvis ikke AGF skal kvalificere sig til Europa igen

AGF spillede i sommer to kvalifikationskampe til Europa League. De besejrede FC Honka 5-2 på hjemmebane og tabte 0-3 ude til NS Mura. Arkivfoto: Axel Schütt
AGFs målsætning for medaljeslutspillet er ifølge cheftræner David Nielsen at kvalificere sig til Europa. Det kan Superligaklubben gøre på flere forskellige måder.

FODBOLD: Det var en kort fornøjelse, da AGF i sommer deltog i Europa League-kvalifikationen.

Godt nok blev finske FC Honka besejret 5-2 i første kvalifikationsrunde, men i Slovenien led århusianerne et svigende 0-3-nederlag til NS Mura, der sendte AGF ud af kvalifikationen.

Ifølge cheftræner David Nielsen er AGFs målsætning for det medaljeslutspil, der begynder på søndag, at klubben sikrer sig en ny plads i Europa - og det er der gode chancer for.

Fra den kommende sæson er der nemlig ikke kun to, men tre europæiske turneringer. Foruden Champions League og Europa League kan danske hold nu også kæmpe for at kvalificere sig til Conference League, der vil rangere under de to andre i status.

Udvidelsen betyder, at hele fem danske klubber til sommer skal repræsentere de rød-hvide farver.

Annonce

Væk med Sønderjyske

Lad os tage AGFs muligheder én af gangen.

De er sikre på en plads i et europæisk kvalifikationsspil hvis de bliver enten nummer ét, to eller tre i Superligaen.

Bliver de nummer fire begynder mellemregningerne, så lad os lige vente lidt med dem.

Danske klubber i Europa

Dansk mester

- Får en plads i playoffrunden til Champions League.

Nummer to i Superligaen

- Får en plads i kvalifikationen til Champions League

Nummer tre i Superligaen

- Får en plads i kvalifikationen til den nye Conference League.

Nummer fire i Superligaen

- Møder vinderen af Superligaens nedrykningsspil om en plads i kvalifikationen til Conference League.

Pokalvinder

- Får en plads i playoffrunden til Europa League.

Bliver pokalvinderen nummer to eller tre i Superligaen, vil pokalvinderens europæiske plads gå til nummer tre i Superligaen.

I dette tilfælde vil nummer fire i Superligaen også være sikker på en europæisk plads, mens nummer fem i Superligaen så spiller mod vinderen af nedrykingsspillet om den sidste europæiske plads.

AGF er nemlig også stadig med i pokalturneringen, og en sejr her i finalen kristi himmelfartsdag vil også sikre en europæisk billet.

De fire hold i pokalturneringen er foruden AGF; Randers FC, FC Midtjylland og Sønderjyske. Set ud fra et europæisk synspunkt, er det værst for AGF, hvis sønderjyderne genvinder pokaltitlen.

Ingen klubber kan nemlig optage to europæiske billetter, så hvis én af de tre førstnævnte klubber sikrer sig en europæisk billet i Superligaen samtidig med, at de vinder pokalturneringen, gives pladsen videre til den næste i rækken i ligaen.

Og så er det igen relevant at tale om fjerdepladsen.

I skrivende stund skal Superligaens fjerdeplads spille en playoff-finale mod rækkens nummer syv om den sidste Europa-plads. Det var dét, AGF oplevede i sommer da de besejrede OB 2-1.

Men vinder AGF, FC Midtjylland eller Randers pokalfinalen samtidig med, at de optager en af de første fire pladser i Superligaen, er det altså femtepladsen, der skal dyste mod syvendepladsen om den sidste europæiske billet.

Annonce

AGF har gode chancer

Og dermed har AGF altså fordelagtige vilkår.

Inden medaljeslutspillet begynder indtager de tredjepladsen i rækken, seks point foran Randers FC på femtepladsen. Men med europæiske briller er det altså ikke nogen katastrofe at blive indhentet af netop Randers FC, med mindre altså at Sønderjyske vinder pokalturneringen. FC Midtjylland har allerede så mange point, at de næppe ender uden for top fire.

Der er dog forskel på hvilket niveau, klubberne indtræder på i kvalifikationen alt efter deres placering.

Første og anden-pladsen skal forsøge at kvalificere sig til Champions League - og kan ved mislykkedes forsøg deltage i Europa League-kvalifikationen. Pokalvinderen deltager i Europa League-kvalifikationen mens tredje- og fjerde/syvende-pladsen deltager i kvalifikationen til Conference League.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce