Annonce
Aarhus

Få overblikket over den nye bydel på Ceresgrunden

500 boliger på vej på Ceresgrunden. De første beboere kan flytte ind næste år.

Om få uger begynder de at ramme pæle i jorden til højhusbyggeriet på Ceresgrunden.

Peter Thorsgaard går allerede og glæder sig til igen at få den lyd i ørene, når han bevæger sig rundt på den kæmpestore byggeplads midt i Aarhus.

Lyden af at her sker der noget.

Og det gør der i Ceresbyen, hvor VIA Universitys fem store huse under opførelse snart får selskab af yderligere tre byggeprojekter - i denne omgang primært boliger.

Se kort over den nye Ceresby her.

»Om et halvt år er der virkelig smæk på. Så håber vi at være i gang med at bygge 86.000 af de i alt 140.000 etagekvadratmeter, der er plads til på hele området,« siger Peter Thorsgaard, der er afdelingschef i A. Enggaard A/S, som i etaper overtager, udvikler og bygger på den gamle bryggerigrund.

»Det forudsætter, at den byggeretsgivende lokalplan godkendes af kommunen. Sker det, vil vi være gang på hele første halvdel af Ceresbyen - fra VIA-byggeriet og mod vest helt hen til Dollerupvej,« fortsætter han, mens vi bevæger os rundt mellem kraner, gravemaskiner og de mindst 100 håndværkere, der arbejder på den store byggeplads.

Det meste af VIA-byggeriet, der skal huse uddannelserne af blandt andre lærere, pædagoger og socialrådgivere, er for længst oppe i fuld højde. Det sidste af de fem huse er kun lige kravlet op over jordoverfladen. Her er håndværkere i gang med at binde de tonsvis af jern, der skal give betonen styrke nok til at bære bygningen.

VIA-byggeriet kommer ikke til at ligge alene ret længe.

I forlængelse af den store VIA-bygning mod Silkeborgvej starter arbejdet med at grave ud til omkring 130 ungdomsboliger - delevenlige to-værelses lejligheder - i løbet af den kommende måneds tid.

Mod Silkeborgvej ligger i forvejen en boligblok. Nybyggeriet fortsætter den bebyggelse og forvandler den til en lukket karré med et stort gårdrum i midten og en åbning mod Dollerupvej.

Det er her, de første beboere i Ceresbyen kommer til at bo.

»Boligerne er færdige i efteråret 2015. Projektet er solgt videre til investorer opgang for opgang,« fortæller Peter Thorsgaard.

Lige ved siden af - og ned mod Ceres Allé - kommer der formentlig endnu en karré med boliger. Godt et par hundrede af slagsen. I stueplan mod Ceres Allé er der planlagt en dagligvarebutik, og her kan der eventuelt komme yderligere nogle mindre butikker.

»Lokalplanen for det byggeri er ikke godkendt endnu, men vi håber på at kunne gå i jorden i løbet af de kommende måneder med parkeringskælderen under byggeriet. Den er der nemlig en lokalplan for allerede,« siger Peter Thorsgaard, der forventer, at karréen står færdig i slutningen af 2016 eller begyndelsen af 2017.

Endelig er der - som omtalt på forsiden af avisen - højhusbyggeriet længst nede mod åen på den gamle bryggerigrund, der går i gang nu. Omkring 130 ejerlejligheder i et 20 etager højt hus - sammenbygget med og delvist omkranset af et tre etager højt erhvervsbyggeri, som 250 medarbejdere fra det rådgivende ingeniørfirma Niras flytter ind i.

»Vi forventer, at højhuset er færdigt i foråret 2016,« siger Peter Thorsgaard, der trods masser af år i byggebranchen ikke tidligere har prøvet at bygge et højhus.

»Men det har vi i firmaet. A. Enggaard A/S er i gang med at bygge et højhus i Aalborg. Og vi planlægger at bygge flere,« siger han.

Kommende projektet er plottet ind på planen, men endnu ikke på tidsplanen.

»Næste skridt bliver, at fortsætte lige øst for VIA med en karré-bebyggelse mod Silkeborgvej og to boligstænger, der strækker sig ned mod parken. Mod Silkeborgvej får byggeriet en mere rå, industriel karakter, for at skabe variation i arkitekturen,« fortæller Peter Thorsgaard og fortsætter:

»Lokalplanen er på plads for de to byggerier, så vi kan starte på dem, så snart vi selv er klar til det.«

Endnu længere mod øst er det planen at opføre et større erhvervsbyggeri mod Silkeborgvej, hvor Ceres gamle tappehaller ligger i dag.

Erhvervslejemål er ikke den letteste branche at operere i i disse år, så det projekt bliver muligvis opdelt i flere etaper. Bag erhvervsbyggeriet og ned mod parken er det meningen, at der skal bygges yderligere to boligstænger.

To af de helt gamle Ceres-bygningen, administrationsbygningen og Jydske Palæ i enden mod Thorvaldsensgade bliver begge bevarede - ligesom parken bliver det.

I de gamle bygninger huserer for tiden midlertidigt blandt andre Fodboldfabrikken, iværksættermiljøet Startup City og et lydstudie. Efter sommerferien rykke også kunstgalleriet Lunchmoney Gallery indenfor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce