Annonce
Aarhus

Få overblikket over det århusianske boligmarked: Boligpriser sætter rekord

Til stor overraskelse for boligøkonomer og ejendomsmæglere har corona-pandemien skabt rekordstor efterspørgsel på boliger i Aarhus. Det afspejler sig i ejendomspriser og liggetid. Foto: Home
Økonomerne troede, at coronaen ville sætte boligmarkedet i stå. Det stik modsatte er sket.

AARHUS: Åh nej, det gik lige så godt. Går boligmarkedet nu helt i stå?

Boligøkonomer, ejendomsmæglere og husejere holdt vejret, da coronaen brød ud i Danmark i foråret. Hvor galt ville det gå?

Det overraskende svar i dag er:  Det er slet ikke gået galt. Huspriserne er steget.

I Aarhus viser dugfriske tal for august 2020 således, at huspriserne i Aarhus Kommune aldrig har været højere. Med det forbehold, at statistikken kun går tilbage til 2011.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for parcelhuse er i dag oppe på 24.237 kroner. Det er rekord.

- Boligøkonomer på stribe er blevet overrasket. Dengang coronaen ramte, var forventningen, at boligpriserne ville falde med 10 procent. Men folk har reageret helt anderledes, end vi alle troede, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

De høje boligpriser er udtryk for, at efterspørgslen på boliger er rekordstor. Hvilket også  afspejler sig i salgstiderne, som ikke har været kortere i Aarhus Kommune de seneste ni år. 91 dage tager det i dag i gennemsnit at sælge en villa, parcelhus eller et rækkehus.

Til sammenligning tog det i gennemsnit næsten 200 dage at sælge et hus i januar 2013.

Også hvad angår ejerlejlighederne er der gang i salget. 79 tager det i dag i gennemsnit at sælge en ejerlejlighed.

- Siden 2011 har der været et par måneder, hvor salget gik endnu hurtigere. Men 79 dage - det er altså stadigvæk hurtigt, siger Michael Dalsager.

Annonce

Gift for boligmarkedet

Spørgsmålet er: hvorfor folk kaster sig ud i boligkøb i stedet for at beholde pengene, som det er normalt i krisetider?

For eksempel sendte finanskrisen i 2008 boligmarkedet til tælling. Og det i en grad, så huse i store dele af Sjælland samt på Bornholm 10 år senere kostede mindre end i 2007.

- Normalt plejer enhver form for usikkerhed at være gift for et boligmarked. Men vi har oplevet, at der er nogle ting, der overtrumfer usikkerheden. Corona-krisen har tilsyneladende i højere grad fået folk til at tænke i livskvalitet, siger Michael Dalsager.


Folk har tænkt: Kan jeg trives det her sted, hvis jeg skal være her meget? Og en hel del er så kommet frem til, at de har behov for mere frisk luft og måske også mere plads i fremtiden.

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker


Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, Aarhus, er enig.

- Folk har siddet her under coronakrisen og kigget på deres fire vægge, og det har sat nogle tanker i gang, siger han og fortsætter:

- Folk har tænkt: Kan jeg trives det her sted, hvis jeg skal være her meget? Og en hel del er så kommet frem til, at de har behov for mere frisk luft og måske også mere plads i fremtiden. De tanker hænger sammen med, at parcelhuse på det seneste er blevet uhyre populære, siger han.

Også på andre områder spiller coronaen ind på boligmarkedet.

Bolig-boom

Boligsiden.dk leverer statistik om boligmarkedet tilbage til 2009.

I den periode har liggetiden på et parcelhus i Aarhus aldrig været lavere end i august i år. Liggetiden var på 91 dage. Måneden med den længste liggetid - 199 dage - var januar 2013.

Boligstatistikken viser også, at huskøberne aldrig - altså siden 2009 - har haft så få huse at vælge imellem.I august var 633 parcelhuse til salg i Aarhus Kommune. Det så noget anderledes ud i august 2011, da 1538 huse var udbudt til salg.

- Mange har oplevet at skulle arbejde hjemmefra de seneste måneder. Men måske har hjemmet ikke lige været egnet til det. Så har folk tænkt: Skal vi gøre noget ved vores hjem, eller skal vi rykke teltpælene op og komme videre, siger Michael Dalsager. Han fortsætter:

- Med andre ord har coroanen gjort folk bevidste om, hvad det betyder at have et hjem, som man rent faktisk kan være og arbejde i i en sådan situation. Hjemmet har tydeligvis fået en ny, vigtig funktion. Også fordi folk har fundet ud af, at det faktisk fungerer at arbejde hjemmefra.

Annonce

Hvordan har folk råd?

Umiddelbart kan det undre, at så mange åbenbart har råd til at købe hus i en tid med stigende arbejdsløshed.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har en forklaring:

-Den arbejdsløshed, som har ramt indtil videre, er meget branchespecifik. Der er især sket afskedigelser i restaurant-, hotel- og rejsebranchen, og det er ikke her, at vi i stort tal finder de store kunder på parcelhusmarkedet. Der er stadig et købedygtigt publikum til boligerne. Et publikum, som endda har lidt ekstra på bogen, fordi de ikke kan bruge deres overskud på at flyve til Thailand eller rejse jorden rundt.

- Forudser du, at der kan komme en nedtur på boligmarkedet, Jesper Bo Jensen?

-Hvis der kommer en, forventer jeg, at det vil ske i løbet af efteråret. I givet fald vil det nok være en mindre nedtur. Årsagen er, at nogle af vores eksportvirksomheder nu begynder at mærke følgevirkningerne af corana i takt med, at lønkompensationen stopper. Men vi vil ikke se en katastrofal nedtur.

Hvis der kommer en mindre nedtur, vil der allerede til foråret komme en optur, forudser fremtidsforskeren.

- Det skyldes blandt andet, at vi er på vej ind i et årti, hvor rigtig mange i Aarhus vil være mellem 30 og 39 år. Og der vil også være mange børn fra 0-9 år. Det tror jeg vil afspejle sig i boligmarkedet.

- Vil coronaen vil få konsekvenser for boligmarkedet på længere sigt. Altså 10 år frem?

- De gange, vi før vi har haft store epidemier, eksempelvis koleraepidemien i København i 1853 og også tuberkulose-epidemierne før og efter anden anden verdenskrig, har de faktisk haft indflydelse på boligbehovet. Under og efter epidemier opstår der behov for at få plads og frisk luft, og den tendens tror jeg vil fortsætte, siger Jesper Bo Jensen.

Annonce

Landsdækkende tendens

Det øgede boligsalg i Aarhus er en del af en landsdækkende tendens. Eksempelvis har  ejendomsmæglerkæden Nybolig netop har gjort deres salgstal op for 2020 og sammenlignet med boligsalget i fjor.

Indtil september i år har Nyboligs 220 forretninger solgt 18 procent flere boliger, end de gjorde indtil september 2019.

- Det markante boligsalg i år har punkteret alle forudsigelser om krise på boligmarkedet, og fremover vil man nok være mere forsigtig med at komme med hurtige analyser, når vi rammes af pandemier, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nybolig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

AGF

Liveblog: AGF foran mod mestrene

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Aarhus

Et år med corona: Personligheder fra kulturlivet gør status på året der gik

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Annonce