Annonce
Danmark

Få smittes efter coronavaccine: Så lille er risikoen

2,5 millioner danskere har påbegyndt vaccinationen mod covid-19. Tre dage i træk er der givet over 70.000 stik om dagen. Det er ny rekord, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Coronakurven er knækket, og Danmark kan genåbne mere i de næste måneder. 2,5 millioner danskere har påbegyndt vaccinationen mod covid-19, men selv hvis man er færdigvaccineret, kan man godt samle coronavirus op alligevel. Risikoen for at blive smittet og alvorligt syg er dog meget lav.

Corona: Danskerne går en sommer i møde, hvor flere og flere vil blive vaccineret, og der løbende vil blive lempet på restriktionerne.

Epidemien ser ud til at være aftagende og mere end 2,5 millioner danskere har påbegyndt vaccinationen.

- Det er en kæmpe vaccinemotor, vi har fået bygget op, og det er der også brug for, for hver gang vi får vaccineret én, så er der altså 14 dage efter én, der får et grønt coronapas og er mere sikker imod smitte, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag.

Annonce

Men selvom man er vaccineret, er der - meget lav - risiko for at blive smittet med covid-19 alligevel.

Sundhedsstyrelsens seks råd om smitteforebyggelse

Selvom man er færdigvaccineret, er der – meget lille – risiko for at blive smittet med coronavirus.

Og selvom man ikke udviser symptomer eller bliver syg, er der studier, der viser, at man kan bære rundt på virus og derfor muligvis kan smitte andre.

Derfor minder Sundhedsstyrelsen fortsat om, at man følger en række anbefalinger for at undgå smitte:

1 Hold to meters afstand når muligt og altid mindst en meter. Undgå håndtryk, kys og kram.

2 Hvis du får symptomer, så bliv hjemme og bliv testet.

3 Luft ud, skab gennemtræk og undgå at være for mange sammen.

4 Host og nys i ærmet – ikke i hænderne.

5 Husk at vaske hænder tit eller brug håndsprit.

6 Gør ekstra rent – særligt overflader som mange rører ved.

I Køge har kommunen lukket Nørremarkens Plejehjem på grund af et smitteudbrud blandt 14 af plejehjemmets beboere og ni medarbejdere. Kommunen oplyser, at de smittede beboere er vaccineret mod coronavirus, og ingen oplever symptomer.

Det kan umiddelbart lyde skræmmende. Virker vaccinerne ikke?

Jo, det gør de i meget høj grad. Men ikke i samme høje grad for alle.

Avisen Danmark gør status på vaccinationsprogrammet, erfaringerne derfra og giver svar på det helt centrale spørgsmål:

Hvor stor - eller nærmere lille - er risikoen for at blive smittet, selvom man er vaccineret?

1 Hvor langt er vi nået med vaccinationerne?

Den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut viser torsdag, at mere end 2,5 millioner danskere har modtaget første eller andet vaccinestik.

43,6 procent af danskerne har påbegyndt vaccination, mens 24,6 procent er færdigvaccinerede.

Ifølge Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, vil de allerførste medlemmer af den næstsidste målgruppe i det nationale vaccinationsprogram, de 25 til 29-årige og de 35 til 39-årige, få tilbuddet om at blive vaccineret i næste uge.

- Og så står den sidste gruppe - de 30 til 34-årige tilbage - og der tror jeg måske også, vi kan være heldige at begynde at få inviteret nogle af dem ind. Også før vi går på sommerferie, sagde Brostrøm på et pressemøde torsdag.

Efter planen vil den danske befolkning - i hvert fald den del af befolkningen, der takker ja - være færdigvaccineret i begyndelsen af september.

2 Hvor mange bliver smittet, efter de er vaccineret?

I Statens Serum Institut har man undersøgt, hvor mange, der er blevet smittet med covid-19, efter at de er blevet vaccinerede.

Siden 27. december 2020, hvor de allerførste plejehjemsbeboere og sundhedspersonale blev vaccineret, har der været i alt 123.179 tilfælde af covid-19 i Danmark.

Mellem 27. december og 1. juni har SSI registreret 5801 tilfælde af covid-19 blandt personer, der er vaccineret første gang. Det vil sige 4,7 procent af de i alt 123.179 tilfælde.

Blandt personer, der havde modtaget andet stik, fandt man 1334 covid-19-tilfælde, svarende til næsten 1 procent af det samlede antal.

Af dem var der tale om 972 såkaldte gennembrudsinfektioner, hvilket vil sige, at infektionen har ramt, efter at den fulde effekt af vaccinen er sat ind.

I begge grupper er der sket indlæggelser og dødsfald, men ifølge SSI kan indlæggelserne og dødsfaldene ikke med sikkerhed tilskrives covid-19, fordi man ikke kender detaljerne.

Af de mere end 1,4 millioner færdigvaccinerede danskere er det bare 0,1 procent, der er blevet smittet. Og det er et meget lavt tal, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, til Ritzau.

3 Hvorfor kan vaccinerede blive smittet?

Ingen af vaccinerne er 100 procent effektive. For eksempel har Pfizer-BioNTechs vaccine vist en effekt på 95 procent i kliniske forsøg. Det vil sige, at der statistisk set vil være blot en tyvendedel smittetilfælde blandt færdigvaccinerede målt op imod de færdigvaccinerede.

I Statens Serum Institut påpeger man også, at de følsomme PCR-test kan opfange meget små mængder virus, hvilket ikke nødvendigvis betyder, at vaccinerede personer, der er testet positive, faktisk har været smittede og syge.

En anden grund kan være, at nogle har været smittet med covid-19 lige før, de er blevet vaccinerede.

- Men samlet set er det forventeligt, at en vaccine ikke dækker 100 procent, og det kan betyde, at der vil være en andel, der får et – ofte mildt – sygdomsforløb på trods af vaccinationen, siger Rebecca Legarth, der er afdelingslæge ved SSI.

Desuden skal man have in mente, at vaccinernes effekt også afhænger af, hvor godt immunforsvaret er til at producere de nødvendige antistoffer.

Det blev blandt andet bekræftet i en undersøgelse, SSI udførte blandt 39.040 plejehjemsbeboere og 331.039 sundhedsarbejdere i februar.

Her var konklusionen, at vaccinen fra Pfizer-BioNTech havde 90 procent evne til at beskytte mod covid-19 blandt sundhedspersonalet og 64 procent for de ældre på plejehjemmene syv dage efter anden dosis. Og det var alt andet lige en "høj effektivitet", vurderede seruminstituttet.

4 Hvor længe holder effekten?

Man kan altså stadig risikere at blive smittet – om end det er meget usandsynligt – selvom man er vaccineret. Og der kan være varianter og mutationer af coronavirus, der er særligt smitsomme og har lettere ved at slå igennem hos folk, der er vaccinerede.

Det gælder blandt andet den indiske variant, der også kaldes Delta-varianten, der indtil nu er registreret 114 tilfælde af i Danmark, men på kort tid er blevet dominerende i Storbritannien.

Delta-varianten beskrives ifølge Statens Serum Institut som værende 50 procent mere smitsom end den britiske variant, B.1.1.7, der hurtigt blev udbredt herhjemme, da den først kom ind i landet.

- Der er også tidlige data, der tyder på, at man skal være fuldt vaccineret for at være ordentligt beskyttet mod Delta-varianten, sagde Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut, på et pressemøde torsdag.

De to vacciner fra Pfizer-BioNTech og Moderna giver først fuld effekt, når man har modtaget to stik. Den fulde effekt opnås henholdsvis syv og 14 dage efter sidste stik.

Men der er endnu ikke nogen, der er helt sikre på, hvor længe den fulde effekt varer. Den administrerende direktør i Pfizer, Albert Bourla, udtalte i april, at man sandsynligvis skal have en tredje dose med vaccinen 12 måneder efter anden dose.

Det er også vigtigt at huske, at risikoen for at udvikle symptomer og blive alvorligt syg er betydeligt mindre, hvis uheldet er ude og man bliver smittet, selvom man er vaccineret.

Annonce
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Aarhus

Brancheorganisation: Regeringsforslag kan skade ungdomsuddannelser i provinsen

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Annonce