Formålet i dag er det samme som det var med den allerførste udgave af u-days tilbage i 2005. At give de potentielle studerende en større sikkerhed om, hvilken vej de skal gå i deres færd. Hvilken retning og ikke mindst at tilbyde en vifte af muligheder, der ligger for døren.
Specialkonsulent på Aarhus Universitet, Majbritt Nielsen, er en af de mange, der får enderne til at mødes, så de mange, der vælger at lægge vejen fysisk forbi i år, bliver taget godt imod og guidet til det, de har brug for.
- Sidst vi måtte afholde u-days fysisk, var tilbage i 2020, og her var 14.000 besøgende igennem, fortæller hun.
Samarbejde på tværs
- Det fine ved sådan et arrangement er jo netop bredden. At kunne give de unge mennesker en oplevelse – en smagsprøve på og en fornemmelse af miljøet de enkelte steder. Hvad er det, de enkelte steder kan?
U-days er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, VIA University College, Erhvervsakademi Aarhus, Arkitektskolen Aarhus, Det Jyske Kunstakademi, Aarhus Maskinmesterskole samt Kaospiloterne. Og naturligvis er Aarhus Kommune en sand medspiller, lyder det.
- Det er dem, der åbner dørene i bogstavelig forstand. Valgene er mange og da alle døre er åbne bliver der masser at se på, høre om og føle på. Der er ofte mange tanker om hvad og hvordan, og det kan et besøg – eller flere – måske være med til at give en afklaring på.
Lav en plan
Mange har måske en idéom, hvilken retning de gerne vil. Alligevel kan der naturligvis nok opstå tvivl og spørgsmål - eller måske blot en nysgerrighed for andre veje end den man selv have tænkt. Det er helt normalt at der opstår tvivl eller tanker, når man sår overfor at skulle vælge sin vej videre i livet. U-days er skræddersyet til at finde svar.
- Men for at få mest ud af besøget anbefaler vi, at man kigger ind forbi u-days.dk og planlægger sit besøg. Her kan man Lave sit eget personlige program, der giver et overblik over hvad man skal, hvornår og hvorhenne, så man møder de rigtige og når de foredrag eller oplæg, der dagene igennem vil køre. De går igen og igen på programmet, da alles planlægning jo er forskellig, forklarer Majbritt.
- Det er nemt og lettilgængeligt. Kig programmet igennem, og mærk de interessante ting. På den måde er det meget mere overskueligt. Der er ingen tvivl om, at det nemt kan blive en jungle, hvis ikke man møder forberedt op.
TRANSPORT
Det er ikke nødvendigvis kun selve uddannelserne, der bliver kigget på.
Men også studiemiljøet. Det sociale. Kulturen. Om man kan spejle sig selv i omgivelserne.
- Det er én ting at sidde hjemme og læse om det. Noget andet er at træde inden for og opleve det, så det kan kun anbefales.
Alle u-days besøgende kan få rabat på billetter til både letbane, bybusser og tog, da u-days har et samarbejde med Midttrafik og Arriva.
Nærmere info kan findes her:
Masser af svar
De sidste par år er u-days’ besøgende blevet bedt om efterfølgende at udfylde et spørgeskema. I 2020 svarede 81 %, at de var blevet mere afklaret om deres kommende studievalg’ efter besøget.
- Der er virkelig mange spørgsmål – og måske endnu flere, hvis man skal flytte til byen for at studere. Der bliver masser af muligheder for at få svar på en stor del af dem. Og vi ved erfaringsmæssigt, at mange laver en tur ud af det med familien eller en gruppe venner, der overvejer at studere sammen i Aarhus. Så man kommer sammen og får kigget på byen efterfølgende.
Deltagelse i u-days-arrangementet er naturligvis gratis og kræver ingen tilmelding.