Annonce
Indland

Få veteraner får anerkendt stresslidelse som arbejdsskade

Det er for svært for ptsd-ramte veteraner at få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade, lyder kritikken fra Veteranalliancen. (Arkivfoto).

To ud af 64 veteraner har fået anerkendt ptsd som arbejdsskade. Veteranforening mener, at forsøg er fejlet.

Annonce

Kun få veteraner har fået gavn af en ny forsøgsordning, der fra januar 2018 skulle forbedre vilkårene for veteraner med posttraumatisk stress.

Det skriver JydskeVestkysten.

Ordningen betyder, at veteraner, der tidligere har fået deres ptsd-lidelse afvist som værende en arbejdsskade, nu kan få et ekstra sæt lægeøjne til at vurdere deres sag.

Men ud af 64 veteraner med ptsd er det på et år kun lykkedes for to at få anerkendt sygdommen som arbejdsskade.

Hos Veteranalliancen, der arbejder for at forbedre veteraners retsstilling, ser man det som udtryk for, at ordningen er slået fejl.

- Det er en falliterklæring, når kun to veteraner ud af så mange har fået omstødt afgørelsen, siger talsmand Claus Stenberg til Ritzau.

- Vores holdning er ikke, at alle bare skal have erstatning. Det skal de kun, hvis speciallæger vurderer, at det skyldes udsendelsen, og at de reelt har pådraget sig sygdom og mistet noget arbejdsevne.

- Men i alle de her sager er speciallægerne jo kommet frem til den konklusion, og så er to sager, der er afgjort til veteranernes fordel, simpelthen for lidt, siger Claus Stenberg.

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler ptsd-ramte veteraners arbejdsskadesager.

Her skal det vurderes, om veteranens ptsd skyldes udsendelsen eller andre faktorer.

- Hvis vi ikke kan anerkende sagen, er det, fordi det ikke er dokumenteret, at belastningen, man har været ude for, er den, som har givet sygdommen, siger afdelingschef Lene Frosch til JydskeVestkysten.

Ordningen med en second opinion i forhold til veteraners arbejdsskadesager blev indført i forbindelse med en veteranpakke fra regeringen i 2017.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) stod for pakken i sin tid. Han siger til Ritzau, at han vil se på, om reglerne skal ændres, hvad angår den bevisbyrde, som veteranerne skal løfte for at blive tilkendt arbejdsskadeerstatning.

- Man må konstatere, at to ud af 64 er et lavt tal, siger han.

- Vi må se på regelgrundlaget, der lægger til grund for tildelingen af erstatning. Det er et spørgsmål om, hvor stærkt beviset er.

I 2018 blev der indhentet nye vurderinger fra speciallæger i 105 erstatningssager.

Ud af disse er der indtil videre faldet afgørelse i 64 sager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce