Annonce
Aarhus

Fælles nødråb fra restaurationslivet: Vi skal bruge en særlig Aarhus-hjælpepakke

Marc Perera Christensen er direktør i Erhverv Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Det er nu, de århusianske byrådspolitikere skal trække på alle deres Christiansborg-forbindelser. Sådan lyder en direkte opfordring fra Erhverv Aarhus, 3F, og en række århusianske virksomhedsejere, der er i fare for at dreje nøglen om på grund af den tilspidsede corona-situation i Smilets By.
Annonce

AARHUS: Hvis ikke myndighederne griber ind med målrettet økonomisk hjælp til den århusianske oplevelses-, hotel- og restaurationsbranche, så kan det ende i stribevis af konkurser og massevis af fyrede medarbejdere.

Sådan lyder advarslen i et brev, som Erhverv Aarhus har stilet til samtlige magistratsmedlemmer i Aarhus Kommune samt kommunens kriseledelse.


Vi har lige set, hvordan Scandic har fyret 250 medarbejdere, og Den Gamle By har fyret 40. Jeg kan frygte, at det kun er begyndelsen.

Marc Perera Christensen, direktør i Erhverv Aarhus


Målet med nødråbet er at få de lokale politikere til at tage fat i deres respektive partier på Christiansborg og gøre det klart, at Aarhus lige nu er ved at gå planken ud og risikerer at drukne, hvis der ikke bliver kastet en redningskrans.

- Lige nu er det Aarhus, men der vil givetvis også være andre danske byer, der kommer i samme situation. Derfor kræver det løsninger på nationalt niveau, siger Marc Perera Christensen, der er direktør i Aarhus Erhverv.

Annonce

Har vi råd?

Han mener, at tiden er kommet, hvor myndighederne bør kompensere udvalgte virksomheder/brancher lokalt, når der som i Aarhus sker lokal smitteforværring.

-  Virksomhederne kan ikke holde til usikkerheden i sådan en stop-and-go situation. Vi har lige set, hvordan Scandic har fyret 250 medarbejdere, og Den Gamle By har fyret 40. Jeg kan frygte, at det kun er begyndelsen, siger Marc Perera Christensen.

Hvordan en hjælpepakke konkret skal skrues sammen vil han overlade til regnedrengene i Finansministeriet. Men måske kunne det være en ide at kigge på den epidemilov, som var gældende indtil marts i år.

- Den gav netop mulighed for at yde økonomisk erstatning ved lokale udbrud af epidemier, og det er det, der er brug for nu, siger Marc Perera Christensen.

Hvad nu, hvis Aarhus kun er den første i en lang række af byer, der får brug for ekstraordinær hjælp? Er du overbevist om, at vi som samfund har råd til at betale for den snebold, du gerne vil trille i gang?

- Nej, det er jeg ikke overbevist om. Men jeg er heller ikke overbevist om, at vi har råd til at lade være. Det bliver også rigtig dyrt, hvis folk skal stille sig op i ledighedskøen. Og i Aarhus er der i årevis arbejdet på at bygge et stærkt brand inden for oplevelser og gastronomi. Hvis de institutioner ikke overlever, så forsvinder den privatdrevne motor, som holder det hele i gang, siger Marc Perera Christensen.

Er det ikke bare de usunde virksomheder, der risikerer at gå ned?

- Sådan ser jeg det slet ikke. Med det huslejeniveau og pres, der er i Aarhus, så er virkeligheden for mange virksomheder, at det først er med de sidste kunder gennem døren, man tjener sine penge. Og du kan være nok så sund og velkonsolideret en virksomhed. Hvis ikke du har en indtjening, så knækker du før eller siden.

Annonce

Var det klogt?

Bekymringsbrevet til Magistraten har en lang række medunderskrivere fra det århusianske erhvervsliv, navnlig hotel- restaurations - og eventbranchen.

De har underskrevet brevet til bystyret

 • Claus Broberg, partner hos CANblau Tapasrestaurant, Café Smagløs og Bar Plata, tillige formand for Gadeforeningen Strøget Århus.
 • Søren Anker, CEO Turbinehallen, restauratør Johan R
 • Henrik Ragborg Olesen, CEO / Adm. direktør, Hermans og Tivoli Frihedens Restauranter
 • Emil Knudsen, Restaurant Slap Af, Kupé og Zenza Cocktailbar
 • Søren Bertelsen, Nordly Risskov, Den Gyldne Kro og Die Bierbar
 • Mads Krigslund, partner Clemens Bar, og på vegne af Bernhardt, Kupé, Zenza, Den Gyldne Kro og Die Bierbar
 • Bjørn Christensen, Aarhus Searangers
 • Martin Ib, restauratør MIBevent, Restaurant Pakhusene, Feast og MIBfoodcourt
 • Lars Eiskjær, restauratør, Restaurant ET
 • Carsten Kappelborg, restauratør Café Jorden
 • Søren B. Johansen, partner, Savværket Events
 • Steffan Trie & Claus Quiding, partnere Café Støj
 • Niels Rasmussen, pølsemand Børnenes kontor Strøget
 • Rolf Nordentoft, partner, Restaurant Dauphine
 • Martin Hauge, restauratør Carlton, Rådhuscafeen og Seafood
 • Nicolai Ellebæk Jochumsen, direktør, ARK13 - Danmarks Japanske Have ApS
 • Jan Johansen, ejer, Møllers Gastronomi
 • Niels Pallesen, direktør, Wakeup Aarhus
 • Casper Bock, hotelchef, Horisont Hotel & Konference
 • Martin Dyrholm, direktør, BOOK1 Design Hostel
 • Flemming Poulsen, Hoteldirektør/General Manager, Comwell Aarhus
 • Lisa Mikkelsen, Hotel Manager, CABINN A/S
 • Marlene Kristensen, General Manager, Scandic The Mayor

Det er især de brancher, som er blevet ekstra presset som følge af den fornyede nedlukning i Aarhus, vurderer Marc Perera Christensen.

- Ordrebøgerne er tomme flere uger frem, og nu er der heller ingen festuge-indtjening at se frem til. Kommer der overhovedet til at blive afholdt julefrokoster? Jeg har svært ved at svare på, hvor alvorligt, det kan ende. Men der er virkelig mange stillinger i vores by, som er bundet op på, at både turister og egne borgere bruger byen, siger han.

Sendte Jacob Bundsgaard efter din mening for stærke udmeldinger, da han på sit pressemøde opfordrede århusianerne til at blive hjemme og begrænse deres brug af byen?

- Jeg vil ikke kloge i, om det var rigtigt eller forkert, sådan som borgmesteren formulerede sig. Jeg koncentrerer mig ikke så meget om baggrunden, mere om konsekvenserne. Når man beder folk om at blive hjemme og handle over nettet, så har det konsekvenser. Det er vi nødt til at finde løsninger på ved at stå sammen i Aarhus og bede om national handling, siger Marc Perera Christensen.

I første omgang har Erhverv Aarhus og medunderskriverne bedt om at få et møde med Magistraten og Kriseledelsen for at drøfte hvilke løsningsmuligheder, der kan komme byen og dens arbejdspladser samt erhvervsliv til gode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce