Annonce
Aarhus

Fællesskabet i Ø-gadekvarteret: Her er alt til salg - og det koster ingenting

I det århusianske øgadekvarter findes den uformelle genbrugsstation 'Fællesskabet', hvor alle er velkomne til at stille deres aflagte indbo - og tage noget andet med sig retur. Foto: Jesper Bech Pedersen
Tag hvad du vil have og sæt det, du ikke selv har brug for. Sådan er konceptet bag farverig mini-genbrugsstation i Ø-gadekvarteret.
Annonce

AARHUS: Der er unægtelig lidt fristad over looket, men vi er hverken på 'pusherstreet' eller for den sags skyld i hovedstaden.

Det farvestrålende skur på billederne står i Sølystgade i Øgadekvarteret i Aarhus, og den lille 'butik' holder altid åbent.


Aah haha, vi fik faktisk kun syv i karakter. Det var også fint nok, men vi blev vist lidt for grebet af tanken om at redde Jorden.

Stine Korgaard Jensen, medstifter af Fællesskabet


Fællesskabet, som det hedder, er bogstavelig talt et fælles skab under tag, hvor beboerne i området kan bytte ting med hinanden i stedet for at smide dem ud.

Mangler du en bog til at falde i søvn på eller måske et par lettere udtrådte hjemmesko til det kølige efterår, så findes det - muligvis - her.

Annonce

Studietur til St. Pauli

Den lille byttebiks blev startet for små tre år siden som et eksamensprojekt på pædagoguddannelsen hos VIA.

Det fortæller Stine Korgaard Jensen, som var en af de pædagogstuderende, der fik ideen.

Stine Korgaard Jensen var med til at lave Fællesskabet som et eksamensprojekt på pædagogstudiet. Privatfoto

- Vi var flere fra studiet, som var en del af det. Det kom sig af, at vi var på en studietur til St. Pauli-bydelen i Hamborg, hvor de havde mange af den slags genbrugsstationer, fortæller hun.

So ein Ding müssen wir auch haben, tænkte de studerende.

- Vi syntes, der blev smidt alt for meget tøj ud og stillet mange ting ud på gaden som storskrald. Ideen var at starte det op, og så skulle nærområdet selv tage sig af det fremadrettet, siger Stine Korgaard Jensen, der dengang boede på Hjelmensgade lige i nærheden, men nu er flyttet videre.

Annonce

Ansøgninger en masse

Hun og de andre begyndte at undersøge, hvad det ville kræve at få lov at stille en mini-genbrugsstation op på offentligt område, og blev hurtigt klar over, at de skulle bestige et bjerg af bureaukrati hos kommunen, hvis de skulle gøre sig forhåbninger om at få tilladelse.

Ragelse eller skatte? Man ved aldrig, hvad der gemmer sig - og er det ikke netop det fede ved den slags steder? Foto: Jesper Bech Pedersen

Heldigvis åbnede der sig en anden mulighed.

- Beboerhuset i Sølystgade ville gerne lægge areal til, så det blev slet ikke nødvendigt at søge tilladelse hos Kommunen, fortæller Stine Korgaard Jensen.

Annonce

Blev opslugt af ideen

Det var i starten af 2018, at Fællesskabet slog skabsdørene op.

Stine Korgaard Jensen og nogle af de øvrige fungerede som tovholdere de første tre-fire måneder, men slap derefter projektet og lod det være op til beboerhuset og områdets beboere, hvorvidt det skulle bestå.

Foto: Jesper Bech Pedersen

- Jeg kan huske, at vi lige der i starten brugte ret meget tid på at rydde op, så det så ordentligt ud. Vi fandt ud af,  at det tager noget tid, før et område tager sådan noget til sig, siger Stine Korgaard Jensen.

Hvad fik I forresten i karakter for opgaven?

- Aah haha, vi fik faktisk kun syv. Det var også fint nok, men vi blev vist lidt grebet af tanken om at redde Jorden og alt det der. Det pædagogiske element i projektet lå jo i at skabe et fællesskab for hele kvarteret, men vi kom nok til at snakke lidt rigeligt om at passe godt på klimaet, da vi var til eksamen, griner Stine Korgaard Jensen.

Foto: Jesper Bech Pedersen

Måske havde karakteren været højere, hvis lærer og censor havde vidst, at projektet stadig ville bestå og blive brugt mere end to år senere.

- Det glæder mig da i hvert fald meget, at det stadig findes, og at området har taget det til sig, siger Stine Korgaard Jensen.

Foto: Jesper Bech Pedersen
Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Aarhus

Hvide testtelte pakkes væk: Her skal permanent testcenter ligge

Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce