Annonce
Aarhus

Færre aflysninger og forsinkelser: Letbanen på vej i rigtig retning

Færre aflysninger og forsinkelser glæder letbanedirektøren. Han er dog langt fra tilfreds trods forbedringerne. Foto: Søren E. Alwan

Nye tal viser, at antallet af aflysninger og forsinkelser på Aarhus Letbane var lavere i november end måneden før.

AARHUS: Det går fremad med at få togene på Aarhus Letbane til at køre til tiden, men der er stadig et stykke vej - eller bane om man vil - før det for alvor kører på skinner.

De nyeste tal - der er viser rettidigheden for letbanen i november - fortæller, at 10 procent af togene kørte med forsinkelser, mens cirka tre ud af 100 togafgange blev aflyst.

Tallene er en forbedring i forhold til oktober, hvor 13,5 procent af togene var forsinkede og seks procent slet ikke kørte.

Hos Aarhus Letbane er direktør Michael Borre naturligvis glad for, at det går den rigtige vej, men understreger dog, at tallene på ingen måde er tilfredsstillende.

- Der er langt op til det, vi præsterede, dengang vi kun kørte på den indre strækning, forklarer direktør hos Aarhus Letbane Michael Borre.

I månederne - hvor trafikken kun var i gang mellem Aarhus H og Universitetshopitalet - kørte letbanen med en imponerende driftsikkerhed. Kun cirka en procent af afgangene kørte med forsinkelser og der var samtidig ganske få aflysninger. En rettidighed som mange pendlere på E45, indfaldsvejene til Aarhus og flere af DSB-strækningerne må misunde.

- Der kommer vi nok aldrig helt op, men vi skal have forbedret rettidigheden, siger direktøren, der dog håber, at letbanen med tiden kan kravle op på en rettidighed omkring 95-96 procent.

Der er trængsel på Aarhus H, når letbanen om morgen bringer pendlere til Aarhus. Derfor er der fremover to ekstra afgange mod Lisbjergskolen. Foto: Flemming Krogh

Ny køreplan giver mere luft

Lørdag 8. december trådte letbanens nye køreplan i kraft, og med den bliver der lagt to ekstra minutter på letbaneturen fra Aarhus H til Odder. Den ændring skulle gerne være med til at sikre, at færre tog bliver forsinkede og aflyst.

Ændringen sker, efter at letbaneførere har påpeget, at køreplanen var lagt lige stram nok.

- Det er meget svært at indhente forsinkelser på en enkeltsporet bane, fordi en forsinkelse af et tog forplanter sig til alle andre tog på strækningen, forklarer Michael Borre.

Samtidig med, at der er lagt to minutter oven i køretiden bliver trafikken på Odderbanen også afviklet med et ekstra tog. Ikke så der bliver flere afgange, men sådan, at et togsæt holder klar i Odder til at køre mod Aarhus lige så snart, at toget fra Aarhus er ankommet. Dermed kan man indhente små forsinkelser, som i øjeblikket ikke kan hentes, fordi det taget tid for en letbanefører at skifte retning på toget.

Derudover bliver der endnu en ekstra afgang om morgen fra Aarhus H mod Lisbjergskolen for at klare presset i morgenmyldret. Både 7.17 og 7.47 afgår der fremover ekstra tog på hverdage.

Annonce

Fra skidt til værre

Efter en begyndelse stort set uden forsinkelser og aflysninger gik det galt, da letbanen i august 2018 udvidede trafikken til Odderbanen. Antallet af aflysninger og forsinkelser steg herefter kraftigt.

Således var mere end hver tiende letbaneafgang forsinket i september. Endnu værre blev det i oktober, hvor letbanen oven i problemerne med at køre til tiden løb ind i nye udfordringer. Kombinationen af løvfald og regn gjorde skinnerne så glatte, at det store letbanetog - Tango-modellen - fik svært ved at forcere stigningen op ad Nørrebrogade og Randersvej.

Resultat viste sig da også, da trafiktallene for oktober blev offentliggjort. Nu var næsten 15 procent af togene forsinkede, mens mere end fem procent blev aflyst.

Nu er letbanen tilbage på noget, der ligner septembertallene. Det er som sagt ikke tilfredsstillende for letbanedirektøren, men trods alt i den rigtige retning. Han forventer, at næste måneds bliver bedre endnu.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce