x
Annonce
Aarhus

Færre kvinder står klar til Folketinget

Johanne Schmidt Nielsen fylder 30 år d. 22. februar.-Arkivfoto- -Arkiv- SE RB PLUS 2014: Et valgår uden valg BV.: Folketingsvalg2011. Villy Søvndal, Helle Thorning Schmidt, Johanne Schmidt-Nielsen og Margrethe Vestager i samtale inden den sidste partilederdebat /Det Sidste Ord / på TV2 onsdag 14. september 2011 (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2011).

Trods 100 året for kvinders valgret er antallet af kvindelige folketingskandidater faldet i både det øst- og vestjyske.

Fredag fejres 100 året for kvinders valgret i Danmark, og det bliver i skyggen af et folketingsvalg, hvor antallet af kvinder, der stiller op, er faldende for første gang siden 1950'erne.

Annonce
Kønsforsker Karen Sjørup. Medvirker i serien "Det vigtigste i livet".

På landsplan udgør kvinderne ifølge KVINFO under en tredjedel af de opstillede kandidater, og i Region Midtjylland er tallet lavere.

I Østjyllands Storkreds er 29,5 procent af kandidaterne kvinder, hvor der ved folketingsvalget i 2011 var 31,9 procent kvinder på stemmesedlerne.

Faldet er endnu større i Vestjyllands Storkreds, hvor der i 2011 var en kvindelige kandidatprocent på 31,1 mod blot 25,9 procent i dag.

Forklaringen på det faldende antal kvindelige kandidater er ikke entydig.

»Partierne er generelt ikke gode til at opstille kvinder,« siger lektor Karen Sjørup, der forsker ved RUC i blandt andet ligestilling og politik.

»Socialdemokratiet rekrutterer kandidater gennem fagbevægelsen, og der er ikke så mange kvinder, mens et parti som Venstre er tilbøjelige til at opstille kandidater fra erhvervslivet,« forklarer hun.

På trods af, at Danmark har en kvindelig statsminister, er der paradoksalt nok samtidig et faldende fokus på køn i politik.

»Poul Nyrup gjorde i sin tid meget ud af, at det var en særlig ting, at der var lige mange mænd og kvinder. Fogh forsøgte også at være med på noderne. Helle Thorning-Schmidt har vist at det kan lade sig gøre, så nu mener man, at der er fuld ligestilling og har mindre fokus på det,« fortæller Karen Sjørup.

Selvom der er kvindelige partiformænd og kvinder på politiske topposter, afspejler det sig ikke nødvendigvis i den interne rekruttering hos partiforeningerne.

»Johanne- og Helle-effekten har betydning for, hvem folk stemmer på, men når det gælder rekruttering, er det ofte loyale partisoldater der bliver opstillet. Og det er oftest mænd,« forklarer Karen Sjørup.

Karen Sjørup forudser en stærk reaktion efter folketingsvalget, hvor Danmark både risikerer at miste sin kvindelige statsminster og at få et stærkt faldende antal kvinder i regeringen, hvis det bliver blå blok, der vinder valget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce