x
Annonce
Aarhus

Færre men fortsat mange unge hjemløse i Aarhus

På Kalkværksvej har Kirkens Korshær med støtte fra kommunen etableret et ungeherberg med en seng for natten for unge og nogen at tale med. Arkivfoto
Det nye ungeherberg på Sydhavnen har en effekt, mener gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær. Men han efterlyser markant større politisk indgreb over for kaotiske familier, hvis fødekæden til unge hjemløse for alvor skal brydes.

AARHUS: Antallet af unge hjemløse er på to år faldet med 19-20 procent både i Aarhus og på landsplan. Men der skal en langt mere offensiv strategi til, hvis Aarhus for alvor skal gøre op med hjemløshed blandt unge, mener gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær.

Antallet af hjemløse i Aarhus i alderen 18-24 år er faldet fra 205 til 172 de seneste to år. Det er et fald på 33 personer svarende til næsten en femtedel. Samme tendens ses på landsplan.

- Tallene tyder på, at vi har held med vores ungeindsats. Det er virkelig positivt, for hjemløsheden blandt unge er bekymrende høj. Når unge får en dårlig start på voksenlivet, er der større risiko for, at de hænger fast i en social deroute. Det skal vi forebygge ved at komme hele vejen rundt om den enkelte, både i forhold til bolig, uddannelse, job, sundhed og sociale vanskeligheder, siger socialrådmand Kristian Würtz (S).

Over de kommende år udvides antallet af boliger, både i form af ungdomsboliger, kollegieboliger, skæve boliger og små, almene lejligheder. Samtidig eksperimenteres med mobile boliger og privat indkvartering hos frivillige. Men hjemløshed handler om andet end tag over hovedet.

- Der er en årsag til, at mennesker bliver hjemløse. Det kan skyldes alt fra svigt i barndommen til en psykiatrisk diagnose, misbrug eller livskriser. Derfor er svaret både en bolig og socialfaglige og jobrettede indsatser, der forebygger og hænger sammen, siger Kristian Würtz.

Annonce
De kommer hovedsageligt fra kaotiske familier og inkompetente forældre, som samfundet har været alt for længe om at gribe ind over for. Hvis vi skal gøre op med hjemløshed skal vi gribe ind i fødekæden.

Morten Aagaard

Nyt ungeherberg

Gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær arbejder blandt hjemløse og er glad for udviklingen især i forhold til unge hjemløse.

- Jeg tror især, det er det nye ungeherberg på Kalkværksvej, som vi driver i samarbejde med kommunen, som har en effekt, siger han.

Ungeherberget åbnede for små to år siden. Det er åbent kl. 21-09 og er kun for unge.

- Der kan de få en seng og et nødvendigt skub til troen på, at tilværelsen kan blive bedre. Jeg tror, at flere unge hjemløse søger hjælp. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi reklamerer meget tydeligt for, hvor de kan få hjælp og få en seng og komme ud af et hashmisbrug, siger Morten Aagaard.

Gadepræst: Bryd fødekæden

Ifølge ham har Kirkens Korshær gjort op, at 70 procent af alle hjemløse været anbragt som børn og unge.

- De kommer hovedsageligt fra kaotiske familier og inkompetente forældre, som samfundet har været alt for længe om at gribe ind over for. Hvis vi skal gøre op med hjemløshed skal vi gribe ind i fødekæden, mener Morten Aagaard.

- Vi er nødt til at tale om, hvad børn har krav på. Vi mangler en familiepolitik om børns rettigheder. For evnen til at få børn er ikke det samme som evnen til at passe børn. Vi mangler en politisk vilje til at gribe ind. Men der er en berøringsangst over for at gribe ind over for de kaotiske hjem, mener korshærspræst Morten Aagaard.

Han skal i den kommende uge tale med det nyvalgte folketingsmedlem fra Aarhus, Camilla Fabricius (S), som søger råd til, hvad Folketinget skal gøre ved hjemløsheden.

- Jeg tænker, at vi kan lære af Aarhus, hvor antallet af unge hjemløse falder, siger Camilla Fabricius.

Færre hjemløse

Antallet af hjemløse i Aarhus faldet for første gang i 10 år.

Faldet er på beskedne 2-3 procent - også på landsplan. Det er inden for det, man kalder en statistisk usikkerhed.

Den nationale hjemløsetælling viser, at 750 personer i år er hjemløse i Aarhus mod 767 for to år siden.

Det største fald ses derimod blandt de unge hjemløse. I år er der 172 unge hjemløse i Aarhus mod 205 for to år siden. Det er et fald på 19,2 procent.

Kilde: Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

- Det er fødekæden til hjemløshed, den er gal med. Politikerne burde gribe langt mere ind over for familier, der ikke fungerer, mener korshærspræst Morten Aagaard. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce