Annonce
Aarhus

Færre par bliver skilt i Aarhus: Laveste antal i over ti år

Parterapi kan være et godt forebyggende instrument, hvis parforholdet ikke skal ende ud i en skilsmisse, mener Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af findenkaereste.dk. Foto: Cottonbro
Sidste år blev det laveste antal skilsmisser i mere end ti år registreret - både i Aarhus og på landsplan. En ny regel nævnes som blandt én af forklaringerne, men også en større viljestyrke om at blive sammen ser ud til at have indfundet sig.

AARHUS: 359.

Så mange århusianske par af forskelligt køn blev skilt i 2019, hvilket er det laveste antal i mere end ti år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvis registreringer går tilbage til 2006.

Kigger man på 2018 var tallet på 559 par, hvilket altså er et fald på 200, eller godt og vel 36 procent.

Annonce

Ikke blot her

Aarhus er et eksempel på en national tendens, hvor færre og færre par bliver skilt. I 2019 blev 10.454 par af forskelligt køn skilt på landsplan, mens det året inden var 14.936 par. Et fald på 4.482 par, eller 30 procent om man vil.

Én af årsagerne til dette fald skyldes formentlig en ny regel, som blev sat i søen i 2019. Den går i alt sin enkelthed ud på en påtvunget refleksionsperiode for par med børn, som ønsker at lade sig skille. Noget som kan sætte en dæmper for lysten til at erklære skilsmisse. Dét mener Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af findenkaereste.dk, i hvert fald.

- En del af forklaringen på udviklingen er formentlig, at par med børn i 2019 blev pålagt en refleksionsperiode på tre måneder, inden de officielt kunne lade sig skille. Denne lov har formentlig ført til, at nogle par har givet forholdet en ekstra chance, men den har sandsynligvis også ført til, at mange par i første omgang har valgt at lade sig separere frem for at skille, da de på den måde hurtigt har kunnet komme videre med deres liv, udtaler han.

Annonce

Flere mulige årsager

Jesper Nørskov Jensen vil dog ikke tilegne den nye regel hele forklaringen. Han oplever, at flere og flere vælger at tage forebyggende sessioner i parterapi for at tage et muligt brud i opløbet.


- Jeg kan fornemme en større viljestyrke til at blive sammen. Folk vil ikke være en del af de hidtidige negative skilsmissetal.

Jesper Nørskov Jensen, medindehaver af findenkaerste.dk


Derudover er hans erfaring, at der kommet en holdningsændring blandt århusianerne og resten af det danske folk. En holdningsændring, der handler om at give ægteskabet endnu en chance fremfor at give op.

- Jeg kan fornemme en større viljestyrke til at blive sammen. Folk vil ikke være en del af de hidtidige negative skilsmissetal, siger han.

Annonce

Og hvad med fremtiden?

Reglen om en refleksionsperiode på tre måneder er blevet afskaffet i denne måned, hvorfor det er svært at spå om, hvordan tallene for 2020 kommer til at se ud. Jesper Nørskov Jensen har dog sine bange anelser.

- Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer. Jeg frygter dog, at vi vil opleve en stigning i skilsmissetallene i forhold til 2019 som følge af ophævelse af reglen om en refleksionsperiode, siger han.

Jesper Nørskov Jensens råd mod knas i parforholdet

  • Tag tid til at dyrke parforholdet.
  • Undgå at der går for meget `hverdag´ i parforholdet.
  • Husk på, hvorfor man blev forelsket i partneren.
  • Lav kæresteting sammen - også uden børn, hvis disse haves.
  • Tag på romantiske kæresterejser, hvor der er tid til at dyrke forholdet.
  • Alternativt søge parterapi.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce