Annonce
Danmark

Fødevareminister tilbageholdt central regnefejl for Folketinget

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Selv om Mogens Jensen kendte til fejl om landbrugets udslip af drivhusgasser, blev oplysningen tilbageholdt.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har siden 29. august kendt til en regnefejl, der betyder, at Danmark i årevis har undervurderet udledningen af drivhusgasser fra landbruget.

Alligevel blev det besluttet, at Folketinget ikke skulle orienteres.

Det viser en række interne e-mailkorrespondancer, notater og ministerorienteringer, som Altinget har fået aktindsigt i.

- Det er departementets beslutning ikke at orientere Folketinget, skriver en embedsmand i Landbrugsstyrelsen eksempelvis i en e-mail til styrelsens direktionssekretariat den 5. september ifølge Altinget.

Både De Radikale, Enhedslisten, Venstre og Konservative kritiserer Mogens Jensen for at tilbageholde oplysningen.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, mener, at det er med til at svække tilliden til ministeren og ministeriet.

- Ministeren har i den grad svigtet sit ansvar over for Folketinget i den her sag, siger hun til Altinget.

Regnefejlen er begået af Aarhus Universitet og blev opdaget tilbage i august af Landbrugsstyrelsen. Den omhandler de såkaldte lavbundsjorde, som belaster klimaet, når de bliver dyrket og drænet.

I et svar til Folketinget oplyste ministeren den 16. december, at regnefejlen betyder, at udledningen fra landbruget stiger med 1,6 millioner ton drivhusgasser.

Det fremgår af Altingets aktindsigt, at ministeriet har været bekendt med samme tal siden oktober.

- Der er tale om en betydelig regnefejl, som har ret store konsekvenser - for eksempel i forhold til at nå den aftale, vi lige har lavet om klimaloven, siger Mette Abildgaard.

Altinget har bedt fødevareministeren om en kommentar, men det er Miljø- og Fødevareministeriet, der har svaret.

I en e-mail forklarer ministeriet, at det var vurderingen, at "Aarhus Universitet skulle have lov til at komme til bunds i fejlen og offentliggøre og forklare den, inden Folketinget blev orienteret".

- Hvorvidt og hvornår Folketinget skal orienteres om for eksempel et justeret tal, er en vurdering, departementet skal foretage, skriver ministeriet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Læserbrev

Læserbrev: Det handler om at være kreativ i en svær tid

Danmark står i en helt ekstraordinær situation på grund af coronavirussen og al dens uvæsen. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Mens virussen hærger, dukker der heldigvis massevis af solstrålehistorier op om fællesskab og sammenhold. Dem er det værd at rette fokus mod. Landet over er danskere begyndt at flage om søndagen. Flage for fællesskabet. I Aarhus bakker vi på tværs af partiskel op om det fantastiske initiativ. Ved at hejse flaget om søndagen markerer vi sammen, at Aarhus og hele Danmark står sammen – hver for sig. For hvad kalder mere på sammenhold og fællesskab end gode gamle Dannebrog? Og det er ikke kun hjemme i det private, sammenholdet viser sig fra sin bedste side. Da Aarhus Kommune efterlyste værnemidler til brug i kampen mod virussen, meldte flere private virksomheder sig hurtigt på banen med værnemidler, som de godt kunne undvære. Flere produktionsvirksomheder har endda indstillet deres normale produktion af alt fra juice til reklameskilte for at producere værnemidler. I en krig dur det ikke, at soldaterne helt ude i fronten løber tør for ammunition. Så er slaget tabt. Det samme gør sig gældende på sygehusene, på plejehjem og alle de andre steder, hvor der bliver kæmpet en brav kamp for at holde virussen væk. Det er også vigtigt med nogle gode oplevelser, i en tid, som på trods af det gode vejr, kan virke lidt grå og trist. De fleste plejehjemsbeboere sidder afskærmet fra familie og venner, og kommunens oplevelsesmedarbejdere og frivillige kommer ikke længere på plejehjemmene. Hverdagen kan derfor godt virke lidt tom, selvom de dygtige medarbejdere på plejehjemmene gør deres, for at beboerne får en aktiv og god hverdag. Musikalske kræfter i Aarhus er derfor gået sammen om at give plejehjemsbeboere en god oplevelse. Aarhus Musikskole, Aarhus Jazz Orchestra og mange andre tager nemlig rundt og spiller vindueskoncerter uden for plejehjemmene til stor fornøjelse for mange plejehjemsbeboere. I denne uge er der også påskegodter på vej til beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune, som ildsjæle pakker og udbringer. Listen af kreative tiltag er meget længere, og det viser, at vi på trods af krisetider sagtens kan finde sammen i fællesskab – selvom det sker på afstand – og hjælpe hinanden og hele samfundet. Og den slags skaber også håb for fremtiden.

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Hold afstand: Vi skal vænne os til at møde politiet i naturen

Annonce