Annonce
Fødselsdage

Fødselar ved kortbølgeradioen: OZ8CTH lykønskes i æteren

Peter Ravn fejrer 70-års fødselsdag ved kortbølgeradioen.

70 Peter Ravn, Hadsten, cand.mag., forfatter, journalist og radioamatør også kendt som OZ8CTH, fylder 70 år mandag 11. marts.

Peter Ravn er i dag aktiv på mange områder, ikke mindst som formand for Skanderborg Radioamatørklub. Det lyder som noget fra en svunden tid, men ikke desto mindre er der mange mennesker over hele landet og verden, som hver uge samles om kortbølgeradioen. Her arbejdes med tekniske problemer, men også med radioens historiske betydning. Folk fra mange grene af hverdagen, chefer for B&O, radiomekanikere, som ingen mere har brug for, og ganske almindelige folk med interesse for det tekniske og radioens historie mødes. Der laves opkald til Skælskør, men som regel er det mere interessant med et kald til Japan eller Jamaica.

Peter Ravn startede som litteraturanmelder ved Århus Stiftstidende, men hurtigt kastede han sig over reportager fra Østeuropa og blev herigennem en flittig skribent i alle landets aviser. Hans interesse og store kendskab til dette område stammer fra et ophold som dansk lektor i Warszawa i 1978 og 1979. Det blev gennem årene før Murens fald til besøg, interviews og reportager fra stort set hvert eneste østeuropæiske land. Artiklerne var velskrevne og farverige, ofte med en lidt ironisk og sarkastisk vinkel.

Da Muren faldt, var det da også naturligt, at Peter Ravn formidlede sin viden og sine mange indtryk om området i bogform. I bogen havde han mange antagelser om den gryende nationalisme, som han vurderede senere opstod i disse lande. Han byggede sin antagelse på et grundigt og langvarigt kendskab til landene.

Peter Ravn har i dag lagt pennen væk, men ikke mistet interessen for landene i Øst- og Centraleuropa. Som valgobservatør i Freds- og Stabiliseringsberedskabet (FSB) har han overvåget valg i de nye demokratier overalt i Østeuropa, det tidlige Sovjetunionen og på Balkan.

Nærmer man sig hans hus i Hadsten, er man ikke i tvivl om, at her bor en radioamatør. Store master på taget og antenner mellem træerne pryder hus og have. Dagligt taler han med venner over hele verden, ikke via Facebook, men gennem gammeldags kortbølgeradio. Med opkaldet OZ8CTH lydende i æteren svares der fra nær og fjern. Mandag 11. marts vil der sikkert også lyde mange lykønskninger i æteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce