Annonce
Fødselsdage

Fødselar ved kortbølgeradioen: OZ8CTH lykønskes i æteren

Peter Ravn fejrer 70-års fødselsdag ved kortbølgeradioen.

70 Peter Ravn, Hadsten, cand.mag., forfatter, journalist og radioamatør også kendt som OZ8CTH, fylder 70 år mandag 11. marts.

Peter Ravn er i dag aktiv på mange områder, ikke mindst som formand for Skanderborg Radioamatørklub. Det lyder som noget fra en svunden tid, men ikke desto mindre er der mange mennesker over hele landet og verden, som hver uge samles om kortbølgeradioen. Her arbejdes med tekniske problemer, men også med radioens historiske betydning. Folk fra mange grene af hverdagen, chefer for B&O, radiomekanikere, som ingen mere har brug for, og ganske almindelige folk med interesse for det tekniske og radioens historie mødes. Der laves opkald til Skælskør, men som regel er det mere interessant med et kald til Japan eller Jamaica.

Peter Ravn startede som litteraturanmelder ved Århus Stiftstidende, men hurtigt kastede han sig over reportager fra Østeuropa og blev herigennem en flittig skribent i alle landets aviser. Hans interesse og store kendskab til dette område stammer fra et ophold som dansk lektor i Warszawa i 1978 og 1979. Det blev gennem årene før Murens fald til besøg, interviews og reportager fra stort set hvert eneste østeuropæiske land. Artiklerne var velskrevne og farverige, ofte med en lidt ironisk og sarkastisk vinkel.

Da Muren faldt, var det da også naturligt, at Peter Ravn formidlede sin viden og sine mange indtryk om området i bogform. I bogen havde han mange antagelser om den gryende nationalisme, som han vurderede senere opstod i disse lande. Han byggede sin antagelse på et grundigt og langvarigt kendskab til landene.

Peter Ravn har i dag lagt pennen væk, men ikke mistet interessen for landene i Øst- og Centraleuropa. Som valgobservatør i Freds- og Stabiliseringsberedskabet (FSB) har han overvåget valg i de nye demokratier overalt i Østeuropa, det tidlige Sovjetunionen og på Balkan.

Nærmer man sig hans hus i Hadsten, er man ikke i tvivl om, at her bor en radioamatør. Store master på taget og antenner mellem træerne pryder hus og have. Dagligt taler han med venner over hele verden, ikke via Facebook, men gennem gammeldags kortbølgeradio. Med opkaldet OZ8CTH lydende i æteren svares der fra nær og fjern. Mandag 11. marts vil der sikkert også lyde mange lykønskninger i æteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce