Annonce
Fødselsdage

Fødselar ved kortbølgeradioen: OZ8CTH lykønskes i æteren

Peter Ravn fejrer 70-års fødselsdag ved kortbølgeradioen.

70 Peter Ravn, Hadsten, cand.mag., forfatter, journalist og radioamatør også kendt som OZ8CTH, fylder 70 år mandag 11. marts.

Peter Ravn er i dag aktiv på mange områder, ikke mindst som formand for Skanderborg Radioamatørklub. Det lyder som noget fra en svunden tid, men ikke desto mindre er der mange mennesker over hele landet og verden, som hver uge samles om kortbølgeradioen. Her arbejdes med tekniske problemer, men også med radioens historiske betydning. Folk fra mange grene af hverdagen, chefer for B&O, radiomekanikere, som ingen mere har brug for, og ganske almindelige folk med interesse for det tekniske og radioens historie mødes. Der laves opkald til Skælskør, men som regel er det mere interessant med et kald til Japan eller Jamaica.

Peter Ravn startede som litteraturanmelder ved Århus Stiftstidende, men hurtigt kastede han sig over reportager fra Østeuropa og blev herigennem en flittig skribent i alle landets aviser. Hans interesse og store kendskab til dette område stammer fra et ophold som dansk lektor i Warszawa i 1978 og 1979. Det blev gennem årene før Murens fald til besøg, interviews og reportager fra stort set hvert eneste østeuropæiske land. Artiklerne var velskrevne og farverige, ofte med en lidt ironisk og sarkastisk vinkel.

Da Muren faldt, var det da også naturligt, at Peter Ravn formidlede sin viden og sine mange indtryk om området i bogform. I bogen havde han mange antagelser om den gryende nationalisme, som han vurderede senere opstod i disse lande. Han byggede sin antagelse på et grundigt og langvarigt kendskab til landene.

Peter Ravn har i dag lagt pennen væk, men ikke mistet interessen for landene i Øst- og Centraleuropa. Som valgobservatør i Freds- og Stabiliseringsberedskabet (FSB) har han overvåget valg i de nye demokratier overalt i Østeuropa, det tidlige Sovjetunionen og på Balkan.

Nærmer man sig hans hus i Hadsten, er man ikke i tvivl om, at her bor en radioamatør. Store master på taget og antenner mellem træerne pryder hus og have. Dagligt taler han med venner over hele verden, ikke via Facebook, men gennem gammeldags kortbølgeradio. Med opkaldet OZ8CTH lydende i æteren svares der fra nær og fjern. Mandag 11. marts vil der sikkert også lyde mange lykønskninger i æteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce