Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: 100-årig med krigserindringer fra Samsø

Grethe Johansen, Tranebjerg på Samsø, kan mandag 13. januar fejre sin 100-årsfødselsdag. Privatfoto
Annonce

100 Grethe Johansen, Tranebjerg på Samsø, kan mandag 13. januar fejre sin 100-årsfødselsdag.

Grethe Johansen blev født på en ejendom ved Ringebjerg, og lige efter krigen overtog hun og ægtefællen Gunnar ejendommen og blev boende der i en menneskealder, indtil hun for omkring ti år siden flyttede i ældrebolig i Tranebjerg.

Da frihedsbudskabet lød 4. maj 1945 klokken 20.36 over radioen, boede det unge ægtepar i Kolby, hvor Gunnar tjente på præstegården. Samtidig var han ringer, og sammen bimlede parret med klokkerne ved befrielsen. Nogle år forinden så Grethe Johansen et engelsk Lancaster-fly falde i havet ud for Ringebjerg, og siden blev det engelske mandskab begravet på Tranebjerg Kirkegård.

Under krigen arbejdede hun på ægpakkeriet i Kolby Kås, og her husker hun, hvordan der blev gemt nedkastede våben i pakkeriet, inden de blev sejlet væk med fiskekuttere til fastlandet. Fødselaren var også med til at begrave de finske søfolk, der omkom ved en minesprængning ved Kolby Kås under krigen.

Grethe Johansen kom hurtigt med i arbejdet omkring Samsø Hyggeklub, hvor hun var med i det store arbejde gennem mange år. Siden blev hun særdeles aktiv i Ældre Sagen, hvor hun også sad som formand i en periode på fem år.

Det var også hende, der tog initiativ til oprettelse af "telefonstjernen", hvor der hver morgen blev ringet til de ældre medborgere for at sørge for, at de havde det godt.

Også medborgerhuset har nydt godt af Grethe Johansens åbne væsen.

Grethe Johansen blev født i året for genforeningen, så på den måde kan hun i år fejre både sin og genforeningens 100-årsfødselsdag.

-øster

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce