Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Auteuil er fransk films emotionelle vrag

Den franske skuespiller og instruktør Daniel Auteuil, der fylder 70 år fredag 24. januar, er en anerkendt herre i den franske skuespilverden. Han blev blandt andet valgt til at være med i filmfestivalen Cannes' jury i 2013. Foto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Med over 100 fransksprogede film på cv'et er Daniel Auteuil, som fredag 24. januar fylder 70 år, en af de mest respekterede skuespillere i den franske filmbranche.

70 Hvis man har set en fransk film, har man set Daniel Auteuil. Det er der i hvert fald stor sandsynlighed for.

Skuespilleren, som fredag 24. januar runder de 70 år, har spillet med i flere end 100 fransksprogede film og tv-serier og betragtes som en af de mest respekterede og bedst tjenende franske skuespillere.

Man skulle tro, at han med hundredvis af roller - i alt fra romantiske komedier til heftige spændingsfilm - har formået at spille lidt af hvert og ikke bliver sat i bås som en bestemt type. Men da han sidste år dukkede op i endnu en fransk film, "La Belle Époque", var anmelderne ikke overraskede.

I filmen spiller Auteuil den meget deprimerede Victor. En tilstand, som han er velbevandret i at portrættere, skrev The Guardian. The New York Times beskriver ham ligeledes som "en af det store lærreds mest gennemførte leverandører af følelsesmæssig tumult". Han er så at sige hamrende god til at være helt nede i kulkælderen.

Første gang, han virkelig viste sine talenter for den slags, var som bondemanden Ugolin i filmen "Kilden i Provence" fra 1986 og i opfølgeren "Manon og kilden". Filmene var hans store gennembrud, og rollen som Ugolin sikrede ham flere prestigefyldte priser - blandt andet César-prisen for bedste skuespiller og en Bafta for bedste mandlige birolle.

Han har siden spillet med i et hav af franske film - og sågar et engelsksproget krimidrama - og siddet i instruktørstolen en håndfuld gange.

Auteuil blev født i 1950 i Algeriets hovedstad, Algier, og er søn er to operasangere. Senere flyttede familien til Frankrig, hvor unge Daniel begyndte at spille og synge i musicalkomedier. I 1972 fik han debut som filmskuespiller.

Han blev i 2006 gift med skulptøren Aude Ambroggi og har to døtre, Aurore og Nelly.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce