Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Bond-instruktør med flair for drama og action

Marc Forster måtte bede en rig ven af familien om hjælp til at betale for sin uddannelse og andre udgifter, mens Forster læste til filminstruktør i New York. Foto: Valerie Macon/Ritzau Scanpix
Fra De Schweiziske Alper tog han til New York i en ung alder for at udleve sin drøm om at lave film. Lørdag 30. november runder filminstruktør Marc Forster 50 år.

50 Han voksede op uden et fjernsyn derhjemme og fik alligevel i en tidlig alder stor passion for at lave film. Som 12-årig sneg han sig ud af huset for at gå i biografen, og da han blev myndig, rejste han til USA for at udleve sin drøm.

Siden da har flere af hans film rullet på de store biograflærreder verden over, og lørdag 30. november fylder den tysk-schweiziske filminstruktør Marc Forster 50 år.

Han blev født i en lille tysk by, men voksede op i De Schweiziske Alper med en far, der ejede en lægepraksis, en mor, der arbejdede som arkitekt, og to brødre.

Som 21-årig begyndte Forster på sin uddannelse til filminstruktør i New York. Imens han var i USA, solgte hans far af økonomiske årsager sin lægepraksis. Familien mistede en del penge og havde ikke længere råd til at betale for hans uddannelse i USA.

Marc Forster var dog så ambitiøs, at han tog kontakt til en rig ven af familien. Via et sponsorat fik Forster 100.000 dollar som hjælp. I 1993 blev han færdiguddannet, og to år senere indspillede han sin første film "Loungers".

Men i 1998 måtte Forster sætte sin karriere i bero. Inden for tre måneder døde hans far, bedstemor og en af hans brødre.

For at komme på andre tanker producerede han i 2000 det psykologiske drama "Everything Put Together", som vandt en pris ved Independent Spirit Awards. Derefter fik Forster store projekter som "Monster's Ball" fra 2001, James Bond-filmen "Quantum of Solace" fra 2008 og zombiefilmen "World War Z" fra 2013. Sidstnævnte film indtjente næsten 540 millioner dollar på verdensplan.

I 2007 vandt Marc Forster prisen som Årets Bedste Filminstruktør ved Hollywood Film Awards.

Han har en datter og bor i Los Angeles i USA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce