Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Dansk fotograf er i en klasse for sig

Mads Nissen vandt i 2015 prisen Årets Nyhedsbilleder Udland ved uddelingen af årets bedste pressebilleder i Den Sorte Diamant i København. Han har høstet så mange priser ved de danske uddelinger de seneste år, at det er svært at få overblik over. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Mads Nissen er en af de mest hyldede danske fotografer de seneste år. Han har været tæt på homoseksuelle russere og farlige colombianere. Søndag 17. november fylder han 40 år.
Annonce

40 Han er tre gange blevet kåret som "Årets Pressefotograf" i Danmark, og så har han vundet den prestigefyldte World Press Photo-pris som den kun fjerde dansker i historien. Mads Nissen, der søndag 17. november fylder 40 år, er i særklasse en hyldet og erfaren fotograf.

I 2014 tog han et billede, der senere har gjort ham til et anerkendt navn verden rundt. Han fik lov til at komme helt ind bag facaden hos kæresteparret John og Alex. De boede i Rusland, hvor homoseksuelle i stigende grad har været udsat for diskrimination og vold. Billedet indbragte ham efterfølgende World Press Photos pris for verdens bedste pressefoto det år.

Det er ikke kun i Rusland, at Mads Nissen har været helt tæt på og bag facaden.

Som 18-årig flyttede han til Sydamerika. Et kontinentet, der betyder meget for ham. Hans kendskab til landene og kulturen betød, at han i 2016 fik et tilbud fra Nobels Fredscenter om at lave en fotoserie af den colombianske præsident og nobelprismodtager Juan Manuel Santos.

Men det var ikke nok for Mads Nissen at tage billeder af den øverste leder i landet. Han ville forstå konflikterne og fattigdommen i Colombia, så han tog kontakt til oprørsgruppen Farc. Her blev han inviteret inden for af kokainkokken André og talte med et Farc-medlem, der ville slå ihjel for en telefon.

- Det gælder om at forstå dem - det er i øvrigt også første skridt, hvis man vil bekæmpe dem, sagde han sidste år til Vice.

Senere fik han prisen som "Årets Pressefotograf" i Danmark for tredje gang, blandt andet for billederne fra Colombia.

Mads Nissen har udgivet to bøger med sine billeder som omdrejningspunkt. Han arbejder i dag hos Politiken.

Mads Nissen vandt i 2017 prisen Årets Pressefoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
I 2014 vandt Mads Nissen World Press Photos anerkendte pris for årets bedste pressebillede for dette billede af et homoseksuelt russisk par. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce