Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: De skandaleramte bankers juridiske arm

Advokat Morten Samuelsson fylder 60 år. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Professor og advokat Morten Samuelsson er ekspert i sager om økonomisk kriminalitet og har bistået flere kollapsede banker. Mandag 27. januar fylder han 60 år.

60 Når bankernes højtstående medlemmer af direktion og bestyrelser kommer i problemer, ringer mange af dem til Morten Samuelsson for juridisk bistand. Således har Samuelsson, der mandag 27. januar fylder 60 år, talt adskillige af de anklagedes sager i efterdønningerne af krakkene i Roskilde Bank, Capinordic Bank og færøske Eik Bank.

Samuelsson har selv en fortid som anklager hos Bagmandspolitiet og er kendt som en dygtig forsvarer i sager om økonomisk kriminalitet. Han er desuden juraprofessor fra Copenhagen Business School og partner i advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen.

Ud over bankledelser er han også advokat for den schweizisk bosatte, danske rigmand Jeffrey Galmond, der har været anklaget for svindel i forbindelse med aktiehandel i et større russisk teleselskab. Galmond tabte i december en ankesag i Østre Landsret, der betyder, at han nu skylder de danske skattemyndigheder 196 millioner kroner.

Selv har Morten Samuelsson også måttet til lommerne - dog i mere beskedent omfang. I 2017 blev han idømt en bøde på 20.000 kroner for at overtræde god advokatskik i forbindelse med sagen om kollapset i Eik Bank. Her endte Samuelsson ifølge afgørelsen på uetisk vis med at repræsentere både bankledelsen og det forsikringsselskab, der havde forsikret den.

Ud over sit virke som advokat i landets retssale bidrager Morten Samuelsson også til forståelsen af det juridiske område med foredrag og fagbøger. Han er desuden en flittig skribent i tidsskrifter som Ugeskrift for Retsvæsen og Erhvervsretsligt Tidsskrift.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce