Annonce
Sport

Fødselsdag: Den stædige århusianer, som boykottede håndboldlandsholdet på grund af et par sko

Ole Nørskov i sin velkendte "klovnedragt". Målmandstrøjen var AGF's, og da Nørskov ønskede at skifte til lange bukser, fik han sin kone til at sy et par i matchende farver. Arkivfoto. 
Ole Nørskov nåede 66 danske landskampe og var førstemålmand på det danske landshold i håndbold. Men han huskes bedst for at boykotte landsholdet efter en strid om amatørers rettigheder.

HÅNDBOLD: Ole Nørskov, den tidligere AGF-målmand med 66 danske landskampe, har fødselsdag i dag.

Han bliver 70 år gammel.

Men utrolig nok er det ikke hans mange landskampe eller store karriere for AGF, som han huskes bedst for. Det er hans boykot af selvsamme landshold.

Annonce

Ole Nørskov stod nemlig ikke kun på mål inden for håndboldbanens 20 gange 40 meter. Han stod også på mål for sine holdninger.

I sommeren 1982 indgik Dansk Håndbold Forbund (DHF) en sponsoraftale med Hummel, som betød, at landsholdets spillere både skulle spille i trøjer og sko fra sportstøjsfirmaet.

Det var skoene, som var problemet. Både fordi skoene i sig selv ikke var værd at spille i ifølge Nørskov. Men også fordi der ifølge ham var en principiel kamp at kæmpe med hensyn til, at en amatørspiller, som hver måned betalte kontingent, skulle tvinges i et bestemt par sko. I sin oprindelige klage lagde Ole Nørskov blandt andet også vægt på, at han havde slidgigt og derfor skulle spille i Adidas-sko.

"Det ville jeg ikke finde mig i. Hummel var efter min mening noget lort. Efter 10 minutter lå sålen på banen. Jeg var amatøridrætsmand, jeg betalte hver måned mit kontingent, og så skulle ingen bestemme over mig på den måde. Jeg ville ikke tvinges til at reklamere for noget mod min vilje," har Ole Nørskov tidligere sagt til Jyllands-Posten.

Sagen blev indbragt for DHF's amatør- og ordensudvalg, men DHF fik medhold. Nørskov ankede sagen til Dansk Idræts Forbund, men her vandt han til gengæld sagen. Men DHF, som hører under paraplyorganisationen Dansk Idræts Forbund, blev aldrig beordret til at ændre Hummel-kontrakten. Derfor kom Ole Nørskov aldrig igen til at spille på landsholdet, selvom Nørskov fik medhold. Han var den eneste landsholdsspiller, der nægtede at spille på grund af sponsoraftalen.

Ole Nørskov debuterede for det danske A-landshold i 1976 og nåede 66 kampe, inden han præcis fem år og en dag senere spillede sin sidste landskamp i december 1981. Her ses han med en redning for AGF. 

Mange år i AGF

Hans stædighed og ihærdighed gav dog til dels pote. Hans klub, AGF, havde lavet en sponsorkontrakt med Hummel, som blev ophævet. Derudover blev han også hædret med Gerlev-prisen i 1981, som blandt andet gives til en, der "i særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder."

Men Nørskov havde altså spillet sin sidste landskamp. Inden det havde han dog blandt andet nået at spille med ved de olympiske lege i Moskva i 1980. Danmark blev nummer ni.

Ole Nørskov var ungdomsspiller i AGF, hvorefter han i 1971 blev rykket på førsteholdet og spillede der i 12 år á to omgange - kun afbrudt af to år i københavnske Saga.

Nørskov var kendt som en meget stillestående målmand, der var ekspert i straffekast.

Da Ole Nørskov var færdig på håndboldbanen, kastede han sig blandt andet over musikken, hvor han spiller bas og guitar. Efter sin aktive karriere nåede han også flere forskellige trænerjobs. Han var blandt andet træner for AGF samt det færøske landshold.

Indtil 2014 var han lærer på Mårslet Skole. Her var han i 38 år, indtil han blev pensioneret. I dag bor han i Mårslet med sin kone, Kirsten.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Sport

Nyt talentprojekt i Skanderborg bliver en gevinst for AGF: - Vi vil gerne have nogle lokale kraftcentre tæt på Aarhus

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce