Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: En dansk gourmetpioner

Jan Cocotte-Pedersen vandt michelinstjerner i to forskellige københavnske restauranter, inden han blev krofatter i Tølløse. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Jan Cocotte-Pedersen var med til at skaffe michelinstjernerne til Danmark i 1980'erne som en af foregangsmændene i dansk gastronomi. Lørdag 6. juni fylder han 70 år.
Annonce

70nI dag deles 26 danske restauranter om 35 michelinstjerner. Men i starten af 1980'erne var der ingen inden for landets grænser. En stor del af æren for fremgangen siden da tilfalder Jan Cocotte-Pedersen, der lørdag 6. juni fylder 70 år.

Som 32-årig skrev han gastronomihistorie, da hans restaurant, La Cocotte - fransk for kasserollen - sammen med Kong Hans Kælder fik Danmarks første michelinstjerner i 1983. Stedet havde han selv bygget op fra bunden i Simon Spies' Hotel Richmond i det centrale København.

Inspirationen kom fra den finere franske madlavning, men Jan Pedersen, som han dengang hed, og fagfæller som Søren Gericke, Jan Hurtigkarl og Erwin Lauterbach grundlagde et nyt dansk køkken i 1970'erne og 1980'erne.

Michelinstjernerne åbnede døre og skabte en ny opmærksomhed om kogekunsten, som ikke er blevet mindre med tiden.

Jan Cocotte-Pedersen, som tog mellemnavn efter sin restaurant, blev efterfølgende valgt til at omsætte Karen Blixens uklare forlæg til pragtmåltidet i den Oscar-vindende filmatisering af "Babettes Gæstebud".

Han blev også den første danske kok til at få guld ved det uofficielle kokkeverdensmesterskab Bocuse d'Or, da hans hummerkrebinet vandt bedste fiskeret i 1989.

Året efter flyttede han La Cocotte ud af centrum og blev kortvarigt chef for en hel kæde af hotelrestauranter af samme navn.

Han nåede også at genvinde en michelinstjerne til Søllerød Kro i 1997, inden han forlod københavnsområdet helt for at blive krofatter på Elverdamskroen i midtsjællandske Tølløse. Her opretholdt Jan Cocotte-Pedersen længe den højgastronomiske cigarføring, herunder med de berømte Babette-retter, før gæstestrømmen tørrede ud, og kroen gik konkurs i 2013.

Undervejs i karrieren har han også optrådt i flere tv-køkkenprogrammer og som forfatter til en række opskriftsbøger.

Da han nåede folkepensionsalderen, lagde han med glæde kokkehuen på hylden efter fem årtier i køkkenet, der har slidt på ryggen. Men selv siddende kan Jan Cocotte-Pedersen med stolthed se tilbage på et livsværk, der var med til at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Frederik Tingager efter AGFs sejr over FCK: - Det giver genlyd at slå de store hold

Annonce