Annonce
Navne

Fødselsdag: En sort pioner i tennis toppede tidligt

Venus Williams fylder nu 40 år. Her er hun fotograferet under Wimbledon-stævnet i 2018. Foto: Andrew Boyers/Ritzau Scanpix
Venus Williams buldrede ind på tennisscenen, blev overhalet af lillesøsteren, men er fortsat ufortrødent. Onsdag 17. juni fylder den levende og aktive legende 40 år.
Annonce

40 ÅR: Hun hører til blandt de største i sporten gennem tiden. Alligevel har hun i mange år sportsligt stået i skyggen af sin lillesøster, Serena.

Den amerikanske tennisstjerne Venus Williams kan på sin 40-års fødselsdag onsdag 17. juni se tilbage på en stor karriere, hvor hun ud over at have tjent mange penge også har tjent som pioner for sorte, kvindelige spillere.

Med faderen Richard som træner og støtte startede den ældste af Williams-søstrene sin professionelle tenniskarriere i en alder af blot 14 år.

Annonce

Et særsyn i 1990'erne

Sorte tenniskvinder fra USA var et særsyn på dette tidspunkt i midten af 1990'erne, men Venus Williams havde gennem alle sine ungdomsår været vant til at skulle nedkæmpe både modstandere og skæve blikke.

Venus Williams under Australian Open i januar i år. Her spillede hun mod sin landsmand, Cori Gauff. Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix

Hun er lykkedes med det hele. Med sit ekstremt kraftfulde spil fra baglinjen og sine server, der er en mandlig tennisspiller værdig, slog hun muren ned til den hvide sport for nutidens og fremtidens generationer af sorte amerikanske kvinder med tennisdrømme.

Succesen kom tidligt. På bagkant af en flere måneder lang skade i begyndelsen af 2000 leverede Venus Williams et imponerende comeback.

Hun vandt 35 kampe på stribe og seks turneringer, hvoraf hendes første grand slam-triumf ved Wimbledon var iblandt. Hun var kun lige fyldt 20 år, da hun triumferede på det mytiske græs i London.

Desuden vandt hun også i double med lillesøster Serena Williams, som var begyndt at gøre sit indtog i verdenstoppen også.

Venus sluttede året med også at vinde US Open-titlen samt OL-guld i Sydney i såvel single som double.

Verdensstjernerne i tennis, Caroline Wozniacki og Venus Williams, snuppede en selfie, da de mødte hinanden til Champions Battle 2018 i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venus Williams var ikke længere blot en sort spiller, der åbnede døren til sporten for andre. Hun var en etableret del af den absolutte verdenstop, og her fortsatte hun i mange år.

Hun blev en attraktiv reklamesøjle og har nærmest lige siden været blandt verdens mest indtjenende kvindelige atleter. Hendes 275 millioner kroner i præmiepenge fra karrieren overgås flere gange af sponsorindtægterne.

Annonce

Med søster i hælene

Sideløbende har hun taget uddannelser inden for mode og forretningsadministration og blev også kendt for offentligt at stå frem som Jehovas vidne.

Hun står noteret for 49 WTA-singletitler, heraf syv grand slam-singletitler (fem ved Wimbledon og to ved US Open).

Dog ligger de seneste store triumfer langt tilbage. For mens Venus Williams slog porten op til tennistoppen, sneg lillesøster Serena Williams sig stille og roligt indenom og erobrede tennistronen, som kun skadesperioder og en graviditet har sendt hende ned fra indimellem.

Hvor Serena har haft intet mindre end 319 uger som verdensetter på ranglisten, nåede Venus kun 11 uger tidligt i dette årtusind.

Trods falmende sportslig storhed har hun fortsat karrieren. Hun indtager under coronapausen en beskeden 67.-plads på verdensranglisten. Men hendes aftryk i sporten, kampen mod racisme og for ligeløn mellem mænd og kvinder vil bestå for bestandigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

Aarhus

Holder formen ved lige i AGF: Jens Jønsson har mod på et nyt eventyr

AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Annonce