Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Ergoterapeuten kom på afveje - til musik

Elsebet Errboe, der her er i selskab med sin mand, Anders, foran parrets hjem i Mårslet, fylder 75 år lørdag 7. september. Foto: Hans Petersen

75 Elsebet Errboe, Mårslet, fylder 75 år lørdag 7. september.

Elsebet Errboe er en meget arbejdsom dame. De fleste århusianere vil kende hende fra Simonsens Have i Den Gamle By, hvor hun gennem næsten 20 år drev traktørstedet med kærlighed og utrættelig energi. I sommerhalvåret tilmed for fuld musik fra den smukke gårdhaves tribune, hvor hun indførte de populære promenadekoncerter. Her optrådte musikalske venner som Jesper Klein, Kim Sjøgren og ikke mindst gemalen Anders Errboe, mens fadøl, smørrebrød og hjemmelavede frikadeller blev indtaget med stor vellyst under de hvide parasoller.

Det var salig museumsdirektør Erik Kjersgaard, som midt i 1980'erne fik overbevist Elsebet om, at hun skulle droppe sit virke som ergoterapeut og i stedet blive traktrice. Det blev en koldstart for den uerfarne restauratør, men en beslutning, som ingen af dem fortrød. Med sit overblik, gode sans og oprigtige interesse for gæsterne skabte hun en oase, hvor både turister og stamkunder glade gik ombord i de traditionelle retter og det udsøgte kagebord. Simonsens Have fik vokseværk og udvidede med bl.a. Ørneboden, Ølkælderen og Møllestuen og blev hurtigt en populær ramme om bryllupper og andre store fester.

Elsebet Errboe, der er født Kjær, er indfødt århusianer. Hun blev student fra Marselisborg Gymnasium i 1963, og her traf hun sin mand, musiker Anders Errboe. Hun indgik i hans første orkester, Kærne, hvor hun fik tildelt stortrommen. Siden fik parret to døtre og slog sig i 1972 ned i huset Valborg Vrå i Mårslet, hvor de har boet siden. Her er de fem børnebørn i dag hyppige gæster.

Somrene tilbringes nu mestendels ved Mossø, gerne med en havesaks eller en bog i hånden, mens der resten af året er ivrig rejseaktivitet, når Elsebet Errboe supporterer sin mand, der som guide fører turister gennem bl.a. Tórshavn, Tirana og Havanna.

Fødselsdagen fejres med gode venner og familie, der bl.a. - selvfølgelig - skal på rundtur i Den Gamle By.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vold under ishockeykamp: Nu er dommen faldet

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce