Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Erhvervsmand med 150 slips i skabet

Carsten Bjerg blev kåret som Årets Leder i 2012. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Carsten Bjerg havde konstant opdrift i både Danfoss og Grundfos. Efterfølgende har han også været en populær mand i bestyrelserne. Tirsdag 12. november fylder han 60 år.

60 Han blev uddannet på DTU i Lyngby og på universitetet i Cambridge. Men derudover er det overvejende Jylland, der har nydt godt af Carsten Bjergs evner i en lang erhvervskarriere. Tirsdag 12. november fylder han 60 år.

Horsens-drengen fik efter studietiden arbejde som ingeniør i Danfoss. Efter at have steget i graderne dér gennem 14 år blev han hentet til et andet jysk erhvervsklenodie, Grundfos.

Ved årtusindskiftet blev Carsten Bjerg, efter kun tre år i pumpekoncernen, inviteret ind i ledelsen i Bjerringbro. Og syv år senere blev han koncernchef.

- Han imponerede med sin seriøsitet og velovervejethed, sagde den tidligere administrerende direktør i Grundfos, Poul Vesterbæk, da han skulle forklare valget af Carsten Bjerg i 2007.

Som leder forsøgte Carsten Bjerg at strømline den fonds- og familieejede virksomhed. Den nye koncernchef forsøgte blandt andet at indføre mere topstyring i den konsensusprægede virksomhed. Arbejdet blev belønnet med kåringen til Årets Leder i 2012.

Men kun et år senere fulgte nedturen. Carsten Bjerg blev fyret i Grundfos fra den ene dag til den anden. Resultaterne var ikke tilfredsstillende, og der skulle nyt blod til.

I en alder af 53 valgte han at skrue ned for arbejdspresset, lade de 150 direktørslips hænge i skabet og i stedet opbygge en bestyrelseskarriere. Han sad i forvejen i bestyrelserne hos Vestas og Rockwool, og der kom snart mange flere poster til. Især jyske.

I dag er han blandt andet formand for TCM Group i Tvis, Hydrema i Støvring og Bogballe i Uldum. Og han sidder også for bordenden i håndboldklubben i Bjerringbro-Silkeborg.

- Det er spændende og givende at være med til at sætte kursen i forskellige virksomheder. Det er med til at holde mig skarp, når man skal forholde sig til forskellige typer af virksomheder i forskellige brancher, sagde Carsten Bjerg tidligere i år til Jyllands-Posten.

Desuden nyder han den større fritid, den nye karriere giver ham. Den bruger han blandt andet på fiskeri fra sin jolle. Og adressen er stadig jysk - i udkanten af Grundfos-byen Bjerringbro.

Annonce
Carsten Bjerg var topchef i Grundfos i syv år. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce