Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Filmmand med musik i blodet

Filminstruktør Per Fly fylder 60 år tirsdag 14. januar. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Filmmanden Per Fly var oprindelig på sporet af en musikalsk karriere, men blev dansk folkeeje med trilogien "Bænken", "Arven" og "Drabet". Nu fylder han 60 år.

60 Som ung var han gademusikant og drømte om at blive uddannet fra musikkonservatoriet. Når Per Fly tirsdag 14. januar fylder 60 år, kan han imidlertid se tilbage på en karriere, der i stedet har været fuld af levende billeder og hårdkogt realisme.

Allerede med sin første spillefilm, "Bænken", fra 2000 var filmmanden Per Fly en succes. "Bænken" vandt både publikum og anmeldernes hjerter og blev fulgt op af de to øvrige film i hans socialrealistiske trilogi, "Arven" fra 2003 og "Drabet" fra 2005.

Siden er det gået slag i slag for instruktøren, der er rundet af en barndom i den lille by Brårup i bunden af Skive Fjord. Her drev hans far den lokale købmandsforretning og husede i baglokalet flere drikfældige eksistenser som hovedpersonen i "Bænken".

Både som instruktør og manuskriptkonsulent har Per Fly de seneste to årtier bidraget til en række film og dansksprogede tv-serier. Hans på papiret største udfordring hidtil var hans seneste spillefilm, "Dobbeltspil", der er engelsksproget og har flere hollywoodstjerner på plakaten. Heriblandt den nu 76-årige Ben Kingsley, der blandt andet er kendt fra titelrollen i storfilmen "Ghandi" fra 1982.

Per Fly er gift med skuespilleren Charlotte Fich, som han som ung fandt sammen med under et højskoleophold på Vestbirk Højskole ved Horsens. Parret har sammen to sønner, Anton og Aksel.

I et åbenhjertigt interview i BT forrige år fortalte Per Fly, hvordan de travle år omkring tilblivelsen af hans socialrealistiske trilogi nær havde kostet ægteskabet. Ikke mindst, fordi Charlotte Fich på samme tidspunkt havde mere end travlt med at spille rollen som Ingrid Dahl i DR-serien "Rejseholdet".

- Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke er blevet skilt. Men det har jeg aldrig villet, og det har hun heldigvis heller ikke, sagde Per Fly i interviewet.

Selv om Per Fly nu har prøvet kræfter med både børnefilm, ungdomsfilm og voksenfilm på både dansk og engelsk, er det sidste næppe set fra hans hånd. I hvert fald har han tidligere givet denne karakteristik af sig selv:

- Jeg må indrømme, at jeg er en ambitiøs mand. Der er en drift i mig for at sætte noget i gang. Der skal være en udfordring i det, og det skal helst være et bjerg, jeg ikke har kravlet op ad før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];