Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Grøn superekvilibrist stikker ud fra feltet

Peter Sagan kører i dag for Bora-Hansgrohe. Søndag 26. januar fylder han 30 år. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters
Peter Sagan er både det farverige og perfektionistiske indslag i cykelfeltet. Søndag 26. januar fylder den slovakiske cykelrytter 30 år.

30 Med sine evner, sit væsen, sin kørestil, sine sejre og succeser er Peter Sagan en cykelrytter, som på mange måder stikker ud fra cykelfeltet. Den slovakiske superekvilibrist, der søndag 26. januar kan fejre sin 30-års fødselsdag, har allerede udødeliggjort sig i cykelhistorien med sit enorme sejrs-cv og sin tekniske kunnen.

Peter Sagan startede som cykelrytter i hjemlandet, Slovakiet, men allerede dengang som helt ung skilte han sig ud fra feltet. Rygter siger, at han vandt sit første løb som juniorcykelrytter iklædt T-shirt og almindelige shorts cyklende på en supermarkedscykel, som han havde lånt af sin søster Daniela.

Siden tog karrieren fart og tæller blandt andet sejre i ikoniske løb som Paris-Roubaix, Flandern Rundt og Gent-Wevelgem. I 2017 sprintede han sig til sin tredje VM-titel i linjeløb på stribe og skrev sig derved ind i cykelhistorien. Ligeledes har han - på historisk vis - vundet den grønne pointtrøje syv gange i Tour de France, hvor han ligeledes står noteret for 12 etapesejre.

Men trods de mange sejre i det professionelle cykelmiljø har intet ændret ved, at Sagan er helt sin egen. Hans tekniske færdigheder på cyklen er i en liga for sig. Det kan blandt andet ses på utallige Youtube-videoer, hvor han kører på baghjul på en racercykel på Alpe d'Huez - uden hænder på styret.

Men han er også anderledes end andre ryttere, fordi han er en skæv person, som gerne stiller udklædt op og laver musikvideo som John Travolta i "Grease". Alt sammen har det medvirket til, at Peter Sagans fanskare har bredt har bredt sig langt ud over Slovakiets grænser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronavirus: Nye patienter testet på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce