Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Han var med til at bygge det moderne Danmark

Storebæltsbroen og Danmarks Nationalbank er blandt de ikoniske byggerier, som arkitekten Otto Weitling har haft medansvar for. Søndag 12. januar fylder han 90 år. Foto: Dissing+Weitling/Ritzau Scanpix
Storebæltsbroen og Danmarks Nationalbank er blandt de ikoniske byggerier, som arkitekten Otto Weitling har haft medansvar for. Søndag 12. januar fylder han 90 år.
Annonce

90 Han er en af de helt store arkitekter bag det moderne Danmark. Både, når det handler om broer og bane, politik og pengevæsen, kulturhuse og teatre, rådhuse og universiteter. I den første del af karrieren var det i kompagniskab med Arne Jacobsen. Og efter mesterarkitektens død i 1971 med Hans Dissing i firmaet Dissing+Weitling.

Otto Weitling, der søndag 12. januar fylder 90 år, har således været arkitekt på Storebæltsforbindelsen.

Efter Arne Jacobsens død fuldendte han Danmarks Nationalbank og den danske ambassade i London. Han var i en årrække husarkitekt på Christiansborg. Blandt meget andet har han og hans tegnestue også arbejdet med ombygning af Københavns Hovedbanegård, renovering af Folketeatret, byggeri for Aarhus Universitet, Det Kongelige Bibliotek og den daværende landbohøjskole. Og kulturhuset Viften i Rødovre, rådhuset i Furesø, hovedsæderne for Mercedes-Benz og Sonofon i København og laboratorier og fabrik for Novo Nordisk.

Men Otto Weitling, der er fra Haderslev, har også lagt en stor del af sit arbejde i udlandet. Ikke mindst i Tyskland, hvor han som sønderjyde begik sig godt på tysk. Ud over Storebæltsbroen er det da også to tyske projekter, han i dag er mest stolt af. Nemlig det moderne K20-kunstmuseum i Düsseldorf og rådhuset i Mainz.

Weitling formår kunsten at forene form og funktion. Nogle gange så vellykket, at resultatet bliver "storslået harmoni mellem himmel, hav, lys og broens egen æstetik", som der står i den danske kulturkanons begrundelse for at tage højbroen over Storebælt med på listen over landets største kunstværker.

Oven i en plads i Kulturkanonen har Otto Weitling alene eller sammen med sin tegnestue modtaget et væld af priser. Han fik i 1978 Eckersberg Medaillen sammen med Hans Dissing og i 1991 C.F. Hansen Medaillen. Det er den højeste udmærkelse, som Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster kan give til en arkitekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce