x
Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Han vil holde fast ved test i folkeskolen

Lars Qvortrup, professor i pædagogisk sociologi på Aarhus Universitet, frygter, at vigtig viden om læringen i folkeskolen vil gå tabt, hvis de nationale test bremses. Lørdag 22. februar fylder han 70 år. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Lars Qvortrup er professor i pædagogisk sociologi på Aarhus Universitet. Når andre taler for at afskaffe de nationale test, gør han det modsatte. Lørdag 22. februar fylder han 70 år.

70 Når uddannelsesordførerne i Folketinget er vendt tilbage fra vinterferie, så mødes de med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at beslutte, om de nationale test i folkeskolen skal fortsætte eller stilles i bero. Testene kritiseres for at være for usikre, og det har fået flere politikere til at foreslå, at de helt droppes.

Men det vil være forkert, har det flere gange lydt fra Lars Qvortrup på Aarhus Universitet. Professoren, som fylder 70 år lørdag 22. februar, frygter, at vigtig viden om læringen i folkeskolen så vil gå tabt. Det vil især være fatalt for de bogligt svage elever. Og derfor bør testene bevares, indtil noget andet er fundet.

Lars Qvortrup blev magister fra Aarhus Universitet i nordisk sprog og litteratur i 1974, og frem til 1991 var han lektor på Rasmus Rask Instituttet på Odense Universitet. Siden fulgte forskellige stillinger, inden daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) i 2007 udnævnte ham til rektor for Danmarks Biblioteksskole. Men han nåede kun at være der i ti måneder, før han blev ansat som dekan ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) ved Aarhus Universitet.

Lars Qvortrup, der i dag er professor i pædagogisk sociologi på universitetets afdeling i København, har ikke kun gjort sig bemærket som fortaler for nationale test. I 2018 opfordrede han i et interview i Berlingske til at holde op med at betragte et hektisk arbejdsliv som noget negativt. For et samfund har brug for engagerede mennesker, der går op i deres arbejde.

- Vi fører grundlæggende den forkerte samtale i samfundet, når vi konstant taler om, at det kan være en reel løsning for det arbejdende menneske helt at stemple ud. Vi tror, at det hele vil blive bedre, hvis vi bare står af og keder os noget mere. Det tror jeg ikke på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce