Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: I andres skygge hentede han store triumfer

Bo Hamburger er mest kendt for sin tid på det hollandske TVM-mandskab, som han kørte for fra 1991 til 1997. Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Han vandt en etape og kørte i gult i Tour'en, vandt VM-sølv og nåede også hele turen gennem dopingsystemet. Søndag 24. maj runder ekscykelrytteren Bo Hamburger 50 år.

50 Danmark havde i 1990'erne en gylden generation af cykelryttere, som leverede resultater på de største scener. I front strålede Bjarne Riis og Rolf Sørensen som de største stjerner. Men i ly af deres skygger trampede Bo Hamburger sig også til store resultater.

Søndag 24. maj passerer ekscykelrytteren 50 år.

Rytteren med det appetitvækkende efternavn kom i starten af 1990'erne ind på det hollandske TVM-hold, hvor han blev holdkammerat med landsmanden Jesper Skibby.

Alsidigheden var en af Bo Hamburgers stærke sider. Derfor kunne han være med fremme i mange forskellige løb. Sejren på 8. etape af Tour de France i 1994 og en samlet 20.-plads i klassementet gav store løfter. Alligevel skulle der gå tre år, før han igen markerede sig på en af de helt store scener.

VM-sølvet i 1997 i spanske San Sebastian blev startskuddet til Hamburgers bedste periode som rytter. Han fløj afsted i 1998 med en sejr i klassikeren Fleche Wallonne og kronede sommeren med en dag i den gule førertrøje i selveste Tour de France.

En DM-titel og en etapesejr i Paris-Nice i 2000 blev de sidste store triumfer for Hamburger, som ved årtusindskiftet kom til det danske CSC-hold. Her blev derouten indledt. En positiv dopingtest førte i 2001 til en fyreseddel, og selv om han efterfølgende blev renset af retssystemet grundet fejl i testningen, var karrierens efterår sat ind. Kun hold uden for verdenstoppen ville skrive kontrakt med ham, og i 2006 stoppede han karrieren.

I sin selvbiografi året efter indrømmede han, som så mange af sine danske kolleger fra 1990'erne, at have brugt doping. Nye test af gamle prøver viste i øvrigt, at han testede positiv for epo under Tour'en allerede i 1998. Dengang kunne test bare ikke fange eposynderne.

Siden karrierestoppet har Bo Hamburger blandt andet haft et malerfirma og en cykelforretning. Han har også haft forskellige jobs som sportsdirektør - men stadig i skyggen af Bjarne Riis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus Lufthavn raser over lille grænseåbning: - Vi er politiske gidsler

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce