Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Julie Nord i skellet mellem virkelighed og fantasi

Julie Nord skaber en helt særlig verden i sin kunst. Foto: Daniel Hjorth
En af Danmarks anerkendte billedkunstnere fylder 50 år og kan se tilbage på en foreløbig karriere, der bl.a. tæller flere udstillinger på Aros.

50 Julie Nord, billedkunstner, Amager, fylder 50 år lørdag 14. marts.

Det er barndommens univers og familiens uhygge, der dominerer en stor del af hendes sirlige, tegnede værker. Genkendelige motiver tilsat elementer af mørke og uro, som viser skyggesiderne af det almene liv.

"En af Danmarks største samtidskunstnere" kaldes Julie Nord, som bag sig har soloudstillinger på museer som Aros, Kunsten i Aalborg og Gammel Strand i København. Julie Nords værker er derudover repræsenteret i samlinger på bla. SMK, Arken, Aros, Kunsten , Trapholt og flere museer i udlandet, f.eks Nordisk Akvarelmuseum i Sverige, The Wallsall Museum of Contemporary Art, UK, og 21C museum, USA. Hun er efterspurgt til udsmykninger af hospitaler, gymnasier, og uddannelsesinstitutioner – ligesom hun ofte bliver kontaktet af elever, der gerne vil analysere hendes værker.

Universet fra hendes billeder blev rodfæstet under opvæksten i fiskerbyen Lemvig, hvor hun selv flyttede til som en fremmed københavnerfugl som niårig med sin gymnasielærer mor og stedfar efter en barndom i Birkerød. Hun fordybede sig i tegning, spillede teater og opfandt historier i barndomsværelsets skygger og grundlagde en evig fascination af gyserfilm, som tvister eksistentiel angst til det håndgribelige monster.

Som 18-årig flygtede hun ud i verden, hvor hun gennem flere år rejste alene til bl.a. Afrika, Indien og Tibet for at udforske andre måder at forstå virkeligheden på.

Også årene på Det Kongelige Danske Kunstakademi blev brugt på at undersøge det fremmede i det velkendte. Siden hendes afgang i 2001 har Julie Nords tegninger og akvareller kredset om, hvordan virkeligheden konstrueres. I sine papirværker skaber hun en verden, hvor surrealistiske og absurde scenarier udspiller sig, og hvor skellet mellem virkelighed og fantasi langsomt opløses. Der er altid noget ubeskrevet, der lurer under overfladen i hendes værker, noget unævneligt, hemmeligt eller ubehageligt, der ikke viser sig ved første øjekast, men som snarere vokser ud af billedfladen, og som igangsætter fortællinger og fantasier hos sin beskuer. Det er ofte hjemmet og særligt præpubertetens gryende søgen efter identitet, der er omdrejningspunktet.

Alt er muligt i Julie Nords univers, hvor både den ekstremt minutiøse tegning og den mere ekspressive akvarel kan præsentere alt fra familieportrætter til monstrøse skabninger.

Hun har skabt flere totalinstallationer til sine værker, for at publikum kunne træde helt ind i hendes univers, som f.eks. på separatudstillingerne "Xenoglossy" (Aros 2010 og Nordisk Akvarelmuseum, Gøteborg, 2011) samt "Just Like Home" (Kunsten Museum for Moderne Kunst og Kunstforeningen Gl. Strand, 2014), og ruminstallationen "Grå Zone" på Trapholt i 2017, hvor hun skabte stemningsfulde scenografiske miljøer med speciallavede tapeter, gulvtæpper, belysning og lyde.

Det tiltrækker et stort og bredt publikum. Både Statens Kunstfond og Ny Carlsbergfondet har af flere omgange erhvervet hendes værker, og i 2019 modtog hun Ny Carlsbergfondets Kunstpris på 150.000 kroner.

Selv lever Julie Nord – ironisk nok - også et traditionelt kernefamilieliv med manden Peder, der er religionshistoriker, og datteren Alpha i et lille byggeforeningshus på Amager tæt på hendes store atelier, hvor hun tilbringer timer hver dag i sit eget og hunden Gurlis selskab, timer, som der ikke er blevet færre af, efter at Alpha er taget på efterskole. Her arbejder Julie Nord på en større udsmykningsopgave samt kommende udstillinger på sit galleri Tom Christoffersen og Halmstad Kunsthal i Sverige. Og selv om universet måske er genkendeligt, så udvikler det sig hele tiden med nye fortællinger og eksperimenter.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Navne

Et gakket gummiansigt med alvorlige folder: Jim Carrey fylder 60

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce