Annonce
Navne

Fødselsdag: Kjeld Holm har turdet - hele vejen

Kjeld Holm, tidligere biskop i Aarhus Stift, fylder 75 år lørdag 18. juli. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kjeld Holm tog bladet fra munden igen og igen i de år, hvor han bar bispekåben i Aarhus. Dermed anlagde han en ny stil for folkekirkens engagement i samfundet. Nu fylder han 75 år.
Annonce

75 ÅR: Forholdet mellem kristendom og menneskelighed er det eneste, der, i hvert fald på det teologiske plan, er værd at beskæftige sig med, skriver Kjeld Holm i sine erindringer, og det har den nu pensionerede biskop i Aarhus holdt sig for øje igennem hele sit virke.

Lørdag 18. juli fylder han 75 år og kan se tilbage på en karriere, der havde en helt anden kurs, da sønderjyden i 1966 søgte ind på Aarhus Universitet for at uddanne sig til mag.art. i idéhistorie. Det var her, han mødte den yngste af de store århusteologer, Johannes Sløk, og fik en mentor for livet.

I 1966 mødte Kjeld Holm også sin kommende hustru, Birthe, til en fest på Børglum Kollegiet. Hun var lidt ældre end ham og uddannet lægesekretær. Parret giftede sig året efter og fik med tiden to døtre og tre børnebørn.

Kjeld Holm var færdiguddannet idéhistoriker i 1972 og fulgte op med en teologisk tillægseksamen to år senere. Det bragte ham i første omgang til en stilling som hjælpepræst i Vejlby Kirke og videre til en post som sognepræst i Ellevang Kirke samt formand for Den Danske Præsteforening. Det var herfra, han søgte mod bispeembedet i Aarhus Stift i 1994.

"Netop den teologiske tillægseksamen var genstand for stor diskussion, da han i sin tid stillede op til valget som biskop over Aarhus Stift", fortæller hans datter, Katja Holm.

Annonce

Et uræd menneske

Men Kjeld Holm beviste i de følgende år, at en tillægseksamen rakte rigeligt til at bestride opgaverne som biskop. I hvert fald, når man var gjort af hans stof.

Han markerede sig i årene frem til pensionering i 2015 som en meningsduelig biskop, der holdt sig for øje, at forholdet mellem menneskelighed og kristendom bør balancere.

Kjeld Holm fotograferet, da han holdt sin sidste prædiken som biskop over Aarhus Stift søndag 21. juni 2015 i Aarhus Domkirke. Foto: Flemming Krogh

"Han blandede sig ofte og tydeligt i den offentlige debat ved at fremdrage det menneskelige aspekt fremfor religiøse eller etniske forskelle. Hans måde at blande sig i samfundsdebatten gjorde ham til en skattet foredragsholder, og udover at være skribent, anmelder og forfatter gjorde han også som biskop den danske folkekirke til en tydelig stemme i debatten. En institution, der kerede sig for samfundet og menneskene i det. En kirke med holdninger. Han kæmpede – i første omgang - som den eneste biskop offentligt for, at homoseksuelle kunne blive viet i den danske folkekirke. Hans stemme i debatten har været uræd, vedkommende og altid med det næstekærlige aspekt", fortæller Katja Holm om sin far.

Annonce

Et grænsemenneske

Kjeld Holm var i mange år medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig i 2017 ud og i stedet ind i Det Radikale Venstre som protest mod sit gamle partis nye kurs i flygtninge- og indvandrerdebatten. Et "galoperende ryk til højre" kaldte han Socialdemokratiets politik, som ikke faldt i smag hos den gamle biskop.

Kjeld Holm

Født i Diernæs nær Hoptrup i Sønderjylland. Student fra Haderslev Katedralskole i 1966.

Uddannet mag.art. i idéhistorie fra Aarhus Universitet i 1972. Teologisk tillægseksamen i 1974.

Herefter hjælpepræst ved Vejlby Kirke og siden sognepræst ved Ellevang Kirke.

Valgt til biskop over Aarhus Stift i 1994.

Pensioneret siden 2015.

Gift med Birthe siden 1967. Parret har to døtre og tre børnebørn.

Kjeld Holm har bestridt et hav af bestyrelsesposter, bl.a. som formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling, og har skrevet et hav af bøger og indlæg. Og så er han i øvrigt erklæret tilhænger af "De hviie" fra Fredensvang og igennem mange år fast gæst på stadion til AGF's hjemmekampe.


Hans stemme i debatten har været uræd, vedkommende og altid med det næstekærlige aspekt.

Katja Holm


"Han har været og er et grænsemenneske, som har været med til at skrive historie, har præget samfundsdebatten og har turdet – hele vejen", mener hans datter.

Kjeld Holm - th - har igennem mange år været trofast tilskuer til AGF's hjemmekampe. Foto: Ole Nielsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Corona ændrer hverdagen for 87-årig: - Det er mærkeligt, at jeg må undvære bridge og samværet med vennerne

Annonce