Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Knivskarp skatteekspert med røde sympatier

Dansk delegation på besøg i Nordkorea i 1973: Fra venstre Christen Amby, en unavngiven nordkoreaner, Gert Petersen, Kim Il-sung, en forkortet Svend Auken og endnu en unavngiven nordkoreaner. Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix
Christen Amby er højt respekteret i skattekredse. Han var i mange år engageret på venstrefløjen og i venskabsforeningen med Nordkorea. Lørdag 7. marts fylder han 75 år.

75 Han var i mange år bredt anerkendt som venstrefløjens mest kompetente skattehjerne.

Den rådgivende skatterevisor Christen Amby, som lørdag 7. marts runder 75 år, er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han har været ligningschef i Statsskattedirektoratet/Told- og Skattestyrelsen (1985-1991), mangeårigt medlem af Skatterådet og har rådgivet både virksomheder og offentlige myndigheder om skat.

Da Anders Fogh Rasmussen (V) var skatteminister, blev Christen Amby i 1990 forelagt en ny organisationsplan. Han fik sin egen afdeling uden opgaver og med kun én ansat: Ham selv. Året efter forlod han Skatteministeriet.

- Et vilkår ved at have en politisk overbevisning, sagde han selv om sin exit.

Som yngre var Christen Amby aktiv i SF's ungdomsforum, men skiftede siden til Venstresocialisterne (VS), som han blev folketingskandidat for. Han vendte senere tilbage til SF, men har siden 2001 ikke været politisk aktiv.

Den tidligere formand for Skatterådet, advokat Lida Hulgaard, har ifølge Jyllands-Posten kaldt Amby "idealet for en skatteembedsmand (...) Han er kombinationen af en faglig begavelse og høj integritet".

Da Christen Amby var syv år, døde hans far, og moren arbejdede på fabrik i Odense.

I sin ungdom var han stærkt engageret i det nu helt isolerede Nordkorea, som kæmpede for at komme på fode efter koreakrigen. I 1968 stiftede han Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea og var i mange år dens formand.

I 1973 rejste Amby til Nordkorea sammen med politikerne Gert Petersen (SF) og Svend Auken (S). Besøget blev samtaleemne i Danmark, da de danske politikere af deres værter blev fotograferet sammen med landets enevældige hersker, Kim Il-sung. Da billedet blev offentliggjort, havde den nordkoreanske censur bortretoucheret et pænt stykke af Svend Aukens ben, fordi den tårnhøje danske socialdemokrat ganske overskyggede Nordkoreas leder.

Et par år senere kom Amby i pressens søgelys. Dagbladet B.T. hævdede i 2013 med henvisning til oplysninger fra PET, at Amby i sin ungdom havde haft samtaler med en KGB-officer i København. Han skulle desuden have ført kartotek over 2000 danske politifolk. Christen Amby har afvist alle anklager om agentvirksomhed.

Skatterådgiveren er kendt som et humoristisk menneske med interesse for kunst.

Christen Amby, rådgivende skatterevisor, fylder 75 år lørdag 7. marts. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce