Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Kulturkrigeren Kristen kom på tinge

Tøsedrenge kaldte Kristen Poulsgaard nogle af sine partikolleger, da Fremskridtspartiet gik i opløsning. Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix
Kristen Poulsgaard kæmpede mod kultureliten for Fremskridtspartiet. Hans engagement endte i krampagtige råb mod tøsedrengene i toppen. Tirsdag 10. marts fylder han 85 år.
Annonce

85 Kristen Kristensen Poulsgaard fra Højtoft i det yderste Vestjylland startede livet som arbejdsmand. Og var - efter eget udsagn - en kommunist så rød, at man kunne tænde en cigaret på ham. Men da sømanden og slagteriarbejderen Poulsgaard mødte DKP's og senere SF's formand Aksel Larsen konkluderede han, at selv de kommunistiske ledere var højrøvede og ufolkelige.

Det startede et liv i kamp mod kultureliten. Først via Peter Rindals kamp mod elitær kultur i midten af 1960'erne og senere i Mogens Glistrups Fremskridtspartiet. Her kom vestjyden med det iltre temperament og det levende sprog i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973.

På tinge fortsatte han sit verbale håndgemæng med den kulturelite og det snobberi, der var ham så inderligt imod. Eksempelvis på et vælgermøde i 1983, hvor han rasede mod børnebogen "Barn og barn imellem", en samling frække børnerim.

- Den er skrevet af en herre, der hedder Kristen Bjørnkjær. Jeg skammer mig over at have sådan et perverst svin som navnebror. Jeg sagde "perverst svin". Og det vil I også sige, når i har læst den. Men den findes altså på børnebiblioteket. Og det skulle være kultur!, sagde Kristen Poulsgaard.

Han læste herefter et af rimene op og sikrede det dermed en udbredelse langt ud over landets skolegårde.

Poulsgaard nåede at sidde 17 år i Folketinget og få en plads i præsidiet. I 1990 røg han ud, og i 1995 kollapsede det parti, han havde viet sit liv til. På landsmødet det år blev hovedbestyrelsen - bestående af den mere polerede og samarbejdssøgende fløj i partiet - nedstemt flere gange uden at trække sig. Fløjen bestod blandt andre af Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl. Det fik en synligt ophidset Poulsgaard til at tage talerstolen og med hakkende røst ytre de ord, der siden har klistret til ham.

- Jeg har aldrig været så ked af at stå på en talerstol som nu. Kristian Thulesen Dahl og de andre tør ikke lægge deres skæbne i jeres hænder. Det er for dårligt! Tøsedrenge!

Tøsedrengene forlod kort efter partiet og skabte Dansk Folkeparti. Trods flere forsøg kom Kristen Poulsgaard aldrig tilbage i dansk politik.

Sunket i glemslen er han dog ikke. På sin 80-årsfødselsdag fik han et kort fra Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup, nu DF, underskrevet "Mange gode tanker fra tøsedrengene". Den aldrende ordkæmper havde dog samme år ikke strakt våben endnu. Adspurgt af TV2, om han stadig mente, at Kristian Thulesen Dahl var en tøsedreng, sagde han:

- Han træffer i hvert fald de populære beslutninger. Og det gør tøsedrenge vist nok.

Kristen Poulsgaard var i 17 år en aktiv ordkæmper for Fremskridtspartiet i Folketinget. Da han røg ud i 1990, blev den tidligere sømand, slagteriarbejder, fodermester og folketingsmedlem pølsemand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce