x
Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Motowns mirakelmager gav sjæl til USA

Smokey Robinson har arbejdet sammen med flere af de største musikere nogensinde, herunder Aretha Franklin og Michael Jackson. Foto: Mike Blake/Reuters
Smokey Robinson begyndte i The Miracles og endte i rockens Hall of Fame. Onsdag 19. februar fylder han 80 år.

80 Det siges, at nogle musikere qua deres virke er med til at redefinere en helt genre. Sådan en musiker er Smokey Robinson. Med sine gyldengrønne øjne og bløde ballader pustede han nyt liv i soulmusikken og blev en af USA's mest markante musiske skikkelser. Onsdag 19. februar fylder han 80 år.

Smokey Robinson blev født William Robinson i en fattig familie i Detroit i USA. Som barn tillagde han sig kælenavnet Smokey, fordi han godt kunne lide westernfilm og syntes, at navnet lige så godt kunne have tilhørt en cowboy på prærien.

Han var interesseret i musik, fra han kunne gå, og Smokey Robinson formede i 1955 sit første band, der dengang hed Five Chimes. Bandet fik nye medlemmer og skiftede navn til det mere velkendte Smokey Robinson and The Miracles (i dag bare The Miracles). Kort tid efter mødte han stifteren af pladeselskabet Motown, Berry Gordy, som han imponerede med sin vokal. Med sange som "Ooh Baby Baby" og "The Tracks of My Tears" slog bandet sit navn fast som et af Motowns bedste.

I 1969 valgte Smokey Robinson at stoppe i bandet og blive vicepræsident for Motown. Han kunne dog ikke holde sig væk fra musikken, så efter et år som pensioneret sanger indledte han sin solokarriere, der skulle vise sig at blive yderst succesfuld.

Sideløbende har han skrevet musik for andre. Blandt andet til Jackson Five, hvor bandet med en 11-årig knægt ved navn Michael Jackson i front 1969 toppede hitlisterne med Smokey Robinsons sang "Who's loving you".

I dag er det vel nok kun stifter Berry Gordy, der står som et større symbol end Smokey Robinson på Motown, som udviklede sig til en bevægelse inden for sort musik. Robinson er blevet introduceret i både rockens og sangskrivernes Hall of Fame. Han er stadig aktiv den dag i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce