Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Multimand med mange bærende roller

Danny DeVito er blandt andet aktuel i komedieserien "It's Always Sunny in Philadelphia", hvor han spiller far til et søskendepar, der spilles af Glenn Howerton og Kaitlin Olson. Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Selv om Danny DeVito kun er 1,47 meter høj, så har han haft flere store roller i årenes løb. Søndag 17. november fylder den amerikanske skuespiller og producer 75 år.

75 Danny DeVito har haft bærende roller i flere forskellige film og tv-serier, siden han debuterede som skuespiller i 1970'erne. Men i årenes løb har han også flere gange stået bag kameraet og ageret producer og filminstruktør.

Søndag 17. november fylder Danny DeVito 75 år.

Som skuespiller drager han stor fordel af sin højde på blot 1,47 meter. I filmen "Twins" fra 1988 delte han eksempelvis hovedrollen med skuespilleren Arnold Schwarzenegger, der er 1,80 meter høj, og som han spiller tvilling med.

DeVito har også spillet den karakteristiske skurk The Penguin i Tim Burtons udgave af "Batman Returns" fra 1992. Året efter blev han ved MTV Movie and TV Awards nomineret netop i kategorien "Bedste Skurk". Det blev dog ved det.

Men blandt andet ved Golden Globe i 1980 og Emmy Awards i 1981 vandt han flere priser for "Bedste Birolle" i tv-serien "Taxi".

Det er dog ikke kun for sit skuespil, at DeVito er blevet anerkendt ved prisuddelingerne. Han har også været en del af produktionen i velkendte film som "Erin Brockovich" fra 2000, "Gattaca" fra 1997 og Quentin Tarantinos "Pulp Fiction" fra 1994. De tre film har været nomineret i flere kategorier, men også vundet priser for blandt andet "Bedste Film", "Bedste manuskript" og "Bedste Hovedrolle".

DeVito er lige nu aktuel i komedieserien "It's Always Sunny in Philadelphia", hvor han spiller far til to af hovedpersonerne, og så har han en rolle i filmen "Jumanji: The Next Level", der får dansk premiere 5. december.

DeVito er gift med den amerikanske skuespiller og forfatter Rhea Perlman, som han blandt andet spillede sammen med i filmen "Matilda". Filmen instruerede han også selv. Parret har sammen tre børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce