Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Opklaringsarbejdet er afløst af hjertesag

Tidligere chefpolitiinspektør og formand for Børnerådet Per Larsen fylder 75 år fredag 24. januar. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Per Larsen var politiets venlige ansigt. Siden talte han børnenes sag. I dag bruger han erfaringen som kræftsyg til at hjælpe andre. Fredag 24. januar fylder han 75 år.

75 Det kom som en overraskelse for mange, da Per Larsen i 2012 blev formand for Børnerådet. Politimanden skulle afløse den engagerede, men også kontroversielle Lisbeth Zornig Andersen. Efter tre år stoppede hun for at bruge sin tid på de mest udsatte børn.

Børnerådet derimod skal repræsentere alle børn, og det mente daværende social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), at Per Larsen var den rette til. I sit arbejde i politiet havde han mødt børn og unge med vidt forskellig baggrund, og det var lige den erfaring, rådet kunne bruge.

Per Larsen gjorde det så godt, at det blev til seks år på posten. De første tre havde han arbejdssted i København og derefter i Billund, hvor Børnerådets sekretariat fik bopæl i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser. En beslutning, der sendte chokbølger gennem rådet.

- Der var mange tårer, har Per Larsen fortalt om den dag, hvor beskeden kom fra den daværende regering til medarbejderne om, at de skulle flytte.

Per Larsen, som fylder 75 år fredag 24. januar, er oprindelig kontor- og handelsuddannet, men efter at have aftjent sin værnepligt i Livgarden søgte han ind til Københavns Politi. Her blev han i 1980 vicekriminalkommissær i bedrageriafdelingen, hvorefter nye udnævnelser og titler afløste hinanden. Per Larsen har blandt andet været operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og kriminalinspektør i Odense Politi og Glostrup Politi.

Undervejs tog han en uddannelse ved det amerikanske FBI National Academy, inden han i 2007 blev udnævnt til chefpolitiinspektør i Københavns Politi.

Men en alvorlig kræftsygdom, som kostede både nyre og binyre, fik ham i 2010 til at indstille politikarrieren. Planen var at få mere tid til familien, men så kom Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i vejen. Han havde brug for hjælp til bekæmpelsen af bandekriminalitet, og Per Larsen blev ansat som særlig rådgiver i kommunen.

Kræftsygdommen holder han på afstand, men den har for altid påvirket ham og familien, der foruden hustruen Bente tæller to børn og tre børnebørn. Sine erfaringer bruger han som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse.

- Kræftsagen ligger mit hjerte meget nær. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at lette situationen for de mange, der får den forfærdelige diagnose. Det rammer ikke bare den syge, men hele familien. Det ved jeg fra mig selv, siger Per Larsen.

Tidligere var han maratonløber, men det tillader kroppen ikke længere. Et halvmaraton kan han dog stadig klare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce