Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: På solobasun for de kongelige og Aarhus Symfoniorkester

Keld Jørgensen, solobasunist, Fredensborg, tidligere Aarhus, fylder 75 år lørdag 16. november. Privatfoto

75 Keld Jørgensen, solobasunist, Fredensborg, tidligere Aarhus, fylder 75 år lørdag 16. november.

Takket være en musikalsk opvækst i de talrige brassbands i 1950'ernes Frelsens Hær, hvor forældrene var officerer, søgte Keld Jørgensen som 15-årig ind på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og siden i København med Palmer Traulsen som hovedfagslærer i basun. Stærkt tilskyndet af samme Traulsen gik Keld Jørgensen til konkurrence om pladser i Slevigske Fodregiments Musikkorps og Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Det resulterede i en professionel karrierestart ved militæret som 18-årig og tre år i forreste geled på vagtparaden for de kongelige.

Imidlertid, stadig stærkt tilskyndet af Palmer Traulsen, søgte Keld Jørgensen symfoniske græsgange – og vandt efter konkurrence i 1966 en plads i Aarhus Symfoniorkester (dengang Århus By-Orkester). Det blev til ti år i Smilets By, heraf tre år som formand for musikerne, hvorefter Det Kongelige Kapel kaldte i 1976.

Efter 32 år i kapellet blev han pensioneret herfra, men fortsatte som aktiv musiker med andre orkesteraktiviteter og ensembleopgaver. Kirkekoncerter, skolekoncerter og turnéer med Royal Danish Brass har nu en central plads i kalenderen sammen med de seneste fem års "Sommerkoncertturné på cykel", hvor han sammen med yngre kolleger stiller op til otte koncerter og i alt 350 km på cykel mellem koncertstederne.

Udover musikken bliver tiden anvendt i det fri, især på racercykel - ca. 9.000 km om året - med kammeraterne i CC Hillerød.

Fødselsdagen bliver markeret med hustruen gennem 55 år, Kirsten, samt parrets fire børn, fire svigerbørn, 14 børnebørn og det lille oldebarn på to år.

Keld Jørgensen blev for sin indsats i dansk musikliv i 2005 dekoreret med Dannebrogordenens ridderkors af 1. grad.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce