Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Rødderne forfølger Mozaffari

Forfatter og islamforsker og -kritiker Mehdi Mozaffari fylder 80 år torsdag 21. november. Foto: Flemming Krogh
Tidligere professor på Aarhus Universitet og islamkritiker Mehdi Mozaffari er født i Iran, men dansk statsborger. Det har givet ham indrejseproblemer til USA. Torsdag 21. november fylder han 80 år.
Annonce

80 Fortiden indhentede for nylig Mehdi Mozaffari fra en noget uventet kant.

Han er født i Iran, men er nu dansk statsborger. Forfatter, islamforsker - og islamkritiker - og tidligere professor på Aarhus Universitet. Han er også en mand med erfaring. Torsdag 21. november fylder han 80 år, men alt det var ligegyldigt i slutningen af januar 2017 - kort efter, at Donald Trump var tiltrådt som USA's præsident. Eller rettere, der var én ting, der ikke var ligegyldigt, nemlig Mozaffaris fødested.

Trump indførte midlertidigt indrejseforbud til USA for personer, der var statsborgere i syv muslimske lande, herunder Iran. Det ramte folk med dobbelt statsborgerskab og også personer, der var født i et af landene, altså også professor emeritussen fra Aarhus.

- Nu kan jeg ikke rejse til USA, fordi jeg for 77 år siden blev født i Iran, konstaterede Mehdi Mozaffari dengang.

Han skulle ellers til USA for at promovere en bog om truslen fra islamiske ekstremister, netop den slags personer, som Trump med sit tiltag ville holde ude.

Islam er noget, der har fulgt Mozaffari hele livet, på godt og ondt. Som ung blev han tvunget i koranskole og var oprindelig tilhænger af en revolution i sit fødeland. Han studerede jura på Teherans universitet, men senere tog han til Paris for at læse på universitetet Sorbonne i den franske hovedstad.

I Paris fandt Mozaffari sin danske kone, og han tog sin nye familie med tilbage til Teheran, efter at han i 1971 fik sin doktorgrad. I 1978 og 1979 kom revolutionen og opgøret med shahens diktatur. Det var ayatollah Khomeini, der ledte den islamiske revolution.

Mozaffari fik i 1979 ansættelse på Sorbonne og forlod sammen med sin familie Iran. Ikke længe efter fandt familien vej til Danmark, hvor han blev ansat på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Her begyndte han en akademisk karriere, hvor han brugte sine kræfter på at forske i Khomeinis islamisme, som Mozaffari er meget kritisk over for.

I 1998 udfordrede han i bogen "Fatwa" det islamisk-juridiske grundlag for fatwaen mod forfatteren Salman Rushdie. 15 år senere kronede og sluttede han sin akademiske karriere med bogen "En Orientalsk Totalitarisme". Heri beskriver han islamisme som en totalitær ideologi, der udsprang fra første verdenskrig, da imperierne i Tyskland, Italien, Rusland og Det Osmanniske Rige faldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Motorvejsulykke skete under overhaling: En er fortsat alvorligt kvæstet

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Annonce