Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Rockens følsomme bad ass

Den politiske og religiøse højrefløj i USA er nogle af dem, som jævnligt har fået med grovfilen fra den amerikanske sanger og sangskriver Pink. Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Skilsmisse gjorde Pink til et stridbart barn. Men det gav hende samtidig det brændstof, der har gjort den nu 40-årige sanger til en levedygtig rockrebel.

40 Amerikanske Pink er med sin rebelske, androgyne fremtoning og rå stemme en sangstjerne, som er svær at overse: Fandenivoldsk, feministisk, frygtløs og følsom.

Fra hun var barn, var hun overbevist om, at hun skulle være en international stjerne, der gjorde en forskel. Den plan tog det kun Pink, der søndag 8. september fylder 40 år, få år at realisere. Allerede som 22-årig havde hun udgivet to hit-soloalbum, modtaget sin første Grammy og etableret et ry som både en af de smarteste kvinder i branchen og en topperformer.

Det er let at se, at yngre kolleger som Katy Perry og Lady Gaga står på Pinks skuldre. Hun hører i dag til blandt de mest indtjenende kvindelige sangere og sangskrivere. Og det mildt sagt uden en indyndende bimbo-stil. Pink er snarere kendt som en bad ass, der både kan tømme et glas og sige lige, hvad hun mener - blandt andet om den amerikanske højrefløj. Hun er desuden en aktiv fortaler for homoseksuelles rettigheder og dyrebeskyttelse og ses som et forbillede for ungdommen med sit opgør med skønhedsidealer og konformitet.

Under fødenavnet Alecia Beth Moore voksede hun op i byen Doylestown i Pennsylvania. Her blev hun i en tidlig alder forsanger i et skoleband. Men hendes karriere tog dog først for alvor fart i 2000, hvor hun udgav sit første album "Can't Take Me Home". Siden er hitsene blevet ved med at drysse fra hende ved siden af de provokerende udtalelser.

Hun har siden 2006 haft et turbulent, men indtil videre fortsat eksisterende ægteskab med motocrosskøreren Carey Hart, som hun har børnene Willow og Jameson med.

Da hun for for nylig besøgte Danmark på sin igangværende verdensturné, leverede hun endnu et af de spektakulære, cirkusinspirerede shows, hun er berømt for. En anmelder skrev, at Pink atter pointerede sin status "som det medmenneskelige identitets-totem, hun er blevet for generationer af mennesker, der stikker ud i en dræbende normalverden".

Det skulderklap ville den lille Alecia nok have været ret glad for, da hun som trodsigt barn satte sin egen kurs mod stjernerne.

Annonce

Pink

Født som Alecia Beth Moore 8. september 1979 i Doylestown, Pennsylvania, USA, som datter af James Moore og Judi Kugel. Tilnavnet Pink opstod i barndommen.

Gift med motocrosskøreren Carey Hart siden 2006. Parret har datteren Willow Sage Hart på otte år og sønnen Jameson Moon på knap tre år.

Har siden debuten med "Can't Take Me Home" udgivet flere album og turneret verden over.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce