Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Skuespiller og aktivist kæmper dyrenes sag

James Cromwell har medvirket i omkring 200 film og tv-serier. Han har senest medvirket i film som "Jurassic World" fra 2018 og "The Laundromat" fra 2019. I 2013 fik han en Emmy for bedste birolle i tv-serien "American Horror Story". Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Ved siden af sit virke som skuespiller er James Cromwell aktivist og protesterer mod dyreforsøg. Mandag 27. januar runder den amerikanske skuespiller 80 år.

80 Han har medvirket i omkring 200 film og tv-serier, og i mange af sine roller drager han stor nytte af blandt andet sin dybe stemme og karakteristiske højde på to meter.

Han er født i Los Angeles, er vokset op i New York og er søn af filmdirektør John Cromwell og skuespiller Kay Johnson. Oprindeligt er han uddannet ingeniør, men han ville egentlig hellere gå i sine forældres fodspor og begyndte derfor som teaterskuespiller efter endt uddannelse.

Mandag 27. januar kan James Cromwell fejre sin 80-års fødselsdag.

Han blev nomineret til en Oscar for bedste birolle i filmen "Babe" fra 1995 og modtog i 2013 en Emmy for bedste birolle i horrorserien "American Horror Story".

Ud af den lange liste af film har han medvirket i blandt andet "Star Trek" fra 1996, "L. A. Confidential" fra 1997 og "The Green Mile" fra 1999. Han har senest medvirket i "Jurassic World - Fallen Kingdom" fra 2018 og "The Laundromat" fra 2019 samt i flere tv-serier.

Inden for de seneste år har James Cromwell flere gange kæmpet dyrenes sag. I oktober blev han blandt andet anholdt for "uroskabende adfærd", da han afbrød et møde på Texas A&M University. Han protesterede mod universitetets brug af hunde til test af medicin til mennesker. Han blev efterfølgende løsladt mod kaution på 5000 dollar - svarende til næsten 34.000 danske kroner.

- At indespærre og skade golden retrievere er uetisk og dårlig forskning, og det er nødt til at stoppe nu, sagde han inden protesten ifølge CBS News.

Universitetet offentliggjorde senere en pressemeddelelse om, at det fremover vil reducere brugen af hunde i forskning med medicin.

James Cromwell har tre børn og har været gift to gange, inden han i 2014 blev gift med skuespiller Anna Stuart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce