Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Topdirigent med hang til verdensscener - og Danmark

Den ungarske dirigent Ádám Fischer har modtaget priser for sit arbejde med Danmarks Underholdningsorkester. Foto: Lars Nybøll/Ritzau Scanpix
Den ungarnske chefdirigent Ádám Fischer for Danmarks Underholdsningsorkester fejrer 70-årsfødselsdag med bunker af opgaver ventende foran sig.

70 Ádám Fischer, chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, fylder 70 år mandag 9. september.

Ungarskfødte Ádám Fischer har de seneste mere end 20 år fungeret som chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, efter han tiltrådte stillingen i 1998 for det daværende DR Underholdningsorkestret. Her har han formået at placere underholdningsorkestret på den klassiske musiks verdenskort gennem især indspilningen af Mozarts og Beethovens samlede symfonier, hvoraf sidstnævnte udkom i maj i år. Beethoven-projektet blev præsenteret ved en udsolgt koncert i Musikvereins store sal i Wien og fik en flot modtagelse både herhjemme og i udlandet.

Ádám Fischer er i dag en af de mest efterspurgte dirigenter inden for både opera- og koncertrepertoirer og har dirigeret koncerter i stort set alle de store operahuse i Europa og USA.

I 1973 indledte Fischer sit langvarige samarbejde med Wiener Staatsoper, som i 2017 tildelte ham et æresmedlemskab af kompagniet. I 1984 debuterede han ved Paris Operaen med "Rosenkavaleren" og to år senere i La Scala i Milano med "Tryllefløjten". I 1994 var turen kommet til New York, hvor han dirigerede "Othello" på Metropolitan.

Ádám Fischer har i løbet af karrieren optrådt sammen med nogle af verdens mest prestigefulde orkestre såsom Wiener Philharmonikerne, Tonhalle Orkestret fra Zürich, London Philharmonikerne, symfoniorkestrene i Chicago og Boston og en lang række andre orkestre. Siden 2015 har han desuden fungeret som chefdirigent for Düsseldorfer Symfonikerne.

Gennem årene har Ádám Fischer også engageret sig i andre projekter end dirigentgerningen. I 1987 var han med til at grundlægge Haydn Festival i den østrigske by Eisenstadt, hvor Haydn i mange år var ansat hos den berømte Esterházy-familie. I den forbindelse etablerede han også Det Østrig-Ungarske Haydn Orkester, som han stadig samarbejder med i dag. Et af de mest markante resultater af det samarbejde er indspilningen af Joseph Haydns komplette værker, som udkom i 2006 og selvfølgelig blev indspillet i Haydn Hall i Esterházy-paladset i Eisenstadt.

Samme år var Fischer med til at grundlægge den årlige festival Budapest Wagner Days i sin hjemby, hvor han siden har fungeret som kunstnerisk leder. Festivalen har senest budt på en særdeles vellykket opførelse af operacyklussen "Nibelungens Ring" i 2019.

Den høflige ungarer har ingen planer om at pensionere sig selv. I løbet af efteråret 2019 kan man blandt andet opleve ham sammen med Danmarks Underholdningsorkester, når orkestret under overskriften Fischer & Brahms fortolker den store tyske romantiker Johannes Brahms. Desuden skal han i den kommende tid stå i spidsen for både Wiener Staatsoper og La Scala i Milano, mens han også arbejder på endnu en udgivelse: Gustav Mahlers samlede værker sammen med Düsseldorfer Symfonikerne.

Annonce

Ádám Fischer

Født 9. september 1949 og opvokset i Budapest i Ungarn. I dag bosat i Hamborg.

Uddannet fra Liszt Ferenc-konservatoriet i Budapest og studerede videre til dirigent i Wien under Hans Swarowsky, som har undervist en lang række af det 20. århundredes største dirigenter.

Chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester siden 1998.

Ádám Fischer kan fejre 70-årsfødselsdag i front for Danmarks Underholdningsorkester.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce