Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Topdirigent med hang til verdensscener - og Danmark

Den ungarske dirigent Ádám Fischer har modtaget priser for sit arbejde med Danmarks Underholdningsorkester. Foto: Lars Nybøll/Ritzau Scanpix
Den ungarnske chefdirigent Ádám Fischer for Danmarks Underholdsningsorkester fejrer 70-årsfødselsdag med bunker af opgaver ventende foran sig.

70 Ádám Fischer, chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, fylder 70 år mandag 9. september.

Ungarskfødte Ádám Fischer har de seneste mere end 20 år fungeret som chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, efter han tiltrådte stillingen i 1998 for det daværende DR Underholdningsorkestret. Her har han formået at placere underholdningsorkestret på den klassiske musiks verdenskort gennem især indspilningen af Mozarts og Beethovens samlede symfonier, hvoraf sidstnævnte udkom i maj i år. Beethoven-projektet blev præsenteret ved en udsolgt koncert i Musikvereins store sal i Wien og fik en flot modtagelse både herhjemme og i udlandet.

Ádám Fischer er i dag en af de mest efterspurgte dirigenter inden for både opera- og koncertrepertoirer og har dirigeret koncerter i stort set alle de store operahuse i Europa og USA.

I 1973 indledte Fischer sit langvarige samarbejde med Wiener Staatsoper, som i 2017 tildelte ham et æresmedlemskab af kompagniet. I 1984 debuterede han ved Paris Operaen med "Rosenkavaleren" og to år senere i La Scala i Milano med "Tryllefløjten". I 1994 var turen kommet til New York, hvor han dirigerede "Othello" på Metropolitan.

Ádám Fischer har i løbet af karrieren optrådt sammen med nogle af verdens mest prestigefulde orkestre såsom Wiener Philharmonikerne, Tonhalle Orkestret fra Zürich, London Philharmonikerne, symfoniorkestrene i Chicago og Boston og en lang række andre orkestre. Siden 2015 har han desuden fungeret som chefdirigent for Düsseldorfer Symfonikerne.

Gennem årene har Ádám Fischer også engageret sig i andre projekter end dirigentgerningen. I 1987 var han med til at grundlægge Haydn Festival i den østrigske by Eisenstadt, hvor Haydn i mange år var ansat hos den berømte Esterházy-familie. I den forbindelse etablerede han også Det Østrig-Ungarske Haydn Orkester, som han stadig samarbejder med i dag. Et af de mest markante resultater af det samarbejde er indspilningen af Joseph Haydns komplette værker, som udkom i 2006 og selvfølgelig blev indspillet i Haydn Hall i Esterházy-paladset i Eisenstadt.

Samme år var Fischer med til at grundlægge den årlige festival Budapest Wagner Days i sin hjemby, hvor han siden har fungeret som kunstnerisk leder. Festivalen har senest budt på en særdeles vellykket opførelse af operacyklussen "Nibelungens Ring" i 2019.

Den høflige ungarer har ingen planer om at pensionere sig selv. I løbet af efteråret 2019 kan man blandt andet opleve ham sammen med Danmarks Underholdningsorkester, når orkestret under overskriften Fischer & Brahms fortolker den store tyske romantiker Johannes Brahms. Desuden skal han i den kommende tid stå i spidsen for både Wiener Staatsoper og La Scala i Milano, mens han også arbejder på endnu en udgivelse: Gustav Mahlers samlede værker sammen med Düsseldorfer Symfonikerne.

Annonce

Ádám Fischer

Født 9. september 1949 og opvokset i Budapest i Ungarn. I dag bosat i Hamborg.

Uddannet fra Liszt Ferenc-konservatoriet i Budapest og studerede videre til dirigent i Wien under Hans Swarowsky, som har undervist en lang række af det 20. århundredes største dirigenter.

Chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester siden 1998.

Ádám Fischer kan fejre 70-årsfødselsdag i front for Danmarks Underholdningsorkester.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce