Annonce
Navne

Fødselsdag: Uforfærdet administrator og skarp analytiker

Forfatter, foredragsholder og tidligere DR-generaldirektør Christian S. Nissen fylder søndag 26. juli 75 år. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Han har været hadet som få offentlige chefer og ofte stået i storm. Men Christian S. Nissen er stadig aktiv som forfatter og rådgiver. Søndag 26. juli fylder han 75 år.

75 ÅR: Christian S. Nissen har aldrig været bange for modvind eller anglet efter popularitet. I sin karriere som modernisator i flere store offentlige institutioner har han mødt mere vrede og kritik end de fleste.

Den senere generaldirektør i Danmarks Radio havde allerede skaffet sig et ry som en aldeles usentimental - nogle mente ufølsom og brutal - administrator på Nationalmuseet (1985-1991), hvorfra han sprang videre som administrerende direktør for Rigshospitalet i København.

Begge steder blev der skåret hårdt og fyret. Og Christian S. Nissen kom for mange medarbejdere og fagforeningsfolk til at stå som en rendyrket repræsentant for djøfiseringen - altså juristers og økonomers indtog i fagprofessionelle miljøer på bekostning af "varme hænder".

Søndag 26. juli fylder Christian S. Nissen - S'et står for Sandø - 75 år og er stadig i vigør som forfatter, rådgiver og foredragsholder.

Annonce

Uddannet i Aarhus

Han fik 10 år som generaldirektør i DR, inden han i 2004 blev fyret af bestyrelsen uden nogen formel begrundelse. Bagude lå dog en budgetoverskridelse for DR's nye domicil i Ørestad på et trecifret millionbeløb - og et notorisk anstrengt forhold mellem Nissen og Venstre-manden Jørgen Kleener, der var formand for DR's bestyrelse.

Christian S. Nissen er født i Slagelse og voksede op på Antvorskov Højskole, hvor hans forældre var forstandere. Han har to kandidatgrader: cand.phil. fra Københavns Universitet og cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.

Han underviste nogle år som lektor i international politik i København, indtil han i 1977 blev ansat som fuldmægtig i Miljøministeriet. Herfra kom han i 1981 til Finansministeriets budgetdepartement, og fire år efter tiltrådte han som chef på Nationalmuseet.

Da han i 1994 satte sig i stolen som generaldirektør i DR, skulle mediehuset omlægges og begå sig uden monopol. En 10-års plan skulle iværksættes, og med den skulle hoveder igen rulle. Christian Nissen effektiviserede og blev en særdeles upopulær mand.

Annonce

Et kig på medieforliget

Efter at bestyrelsen fyrede ham i 2004, udgav han i 2007 bogen "Generalens veje og vildveje", hvor han gjorde status over sine 10 år som DR-chef.

Ud over forfattergerningen tilbyder han rådgivning, bistand til analyser og foredrag. Han har arbejdet for EU-Kommissionen og Nordisk Ministerråd og været bestyrelsesformand for Roskilde Universitet.

Nissen er gift med Mai Buch og har tre børn fra et tidligere ægteskab.

Han er ved fødselsdagen bogaktuel med en helt ny titel på Gyldendal om det seneste medieforlig fra 2018, "Politik mellem følelser og fornuft. Spillet om danske mediers fremtid". Forliget indebar rundbarbering af DR's budget med 20 procent og skrotning af to DR-kanaler.

Bogen får fem stjerner af Berlingskes anmelder, som kalder den "uomgængelig" for mediepolitisk interesserede. Heri slår Christian S. Nissen til lyd for et stærkt DR som bolværk mod de multinationale mastodonter Facebook og Google.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce