Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Ukendt dansk arkitekt er en stjerne i Dubai

Janus Rostock flyttede for 15 år siden af nysgrrighed med familien til Dubai, hvor han på få år blev en af Mellemøstens førende arkitekter. Foto: Aecom/Ritzau Scanpix
En af Mellemøstens mest indflydelsesrige arkitekter er dansk, men herhjemme er han gået under radaren. Fredag 31. januar fylder han 50 år.
Annonce

50 I Danmark er han totalt ukendt. Men i Mellemøsten og ikke mindst Dubai er Janus Rostock, der fylder 50 år fredag 31. januar, en skinnende stjernearkitekt.

Kronjuvelen i hans foreløbige værk er Dubai Operaen. Et byggeri til over to milliarder kroner, som blev indviet i 2016. Selv om den er mere organisk og med mere svungne linjer end Operaen i København, tegnet af Hennings Larsens tegnestue, så er der visse ligheder. Måske en lille dansk reference til, at Janus Rostock engang var ansat hos det kendte danske arkitektfirma.

I dag fører han sig frem i Dubais businesskvarter som regionsdirektør i verdens største ingeniør- og rådgivningsfirma Aecom med 89.000 ansatte. Han har boet i Dubai de seneste 15 år. Lige fra metropolen blev verdens største byggeplads og siden er endt som en skov af futuristiske skyskrabere i stål og glas.

Et stillingsopslag i 2005 pirrede hans og familiens rejselyst og lokkede ham til Dubai. Et byggemæssigt klondike og et sus for en ung arkitekt med hang til fart over stepperne.

Han har siden ligget nummer et på powerlister over de hotteste arkitekter i Mellemøsten. Rostock er en stemme, der lyttes til i debatten om arkitektur i den del af verden. Alligevel har han om sit signaturbyggeri, Operaen i Dubai, sagt, at han har taget mange ting med fra Københavns indre by såsom byggeri i en menneskelig skala.

Han blev uddannet på kunstakademiet i København. I sin skandinaviske fortid har han blandt andet arbejdet med Malmøs citytunnel og ombygningen af Zoologisk Museum i København. I udlandet har han stået bag bygninger i Aserbadjan, Iran, en masterplan for havnen i Dubai og en masterplan og bygning for Prince Sultan Cultural Centre i Saudi-Arabien.

Før Aecom var han ansat hos det internationale arkitekt- og ingeniørfirma Atkins i 12 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce