Annonce
Fødselsdage

Fødselsdag: Vrøvlepoeten levede af at snakke

Kurt Thyboe var i 2010 med i TV2-programmet "Vild med dans". Han blev den første, der blev stemt ud af konkurrencen. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Kurt Thyboe, der voksede op i Aarhus og fredag 24. januar kan fejre sin 80 årsfødselsdag, har forarget og charmeret med sin utraditionelle journalistik som boksekommentator og chefredaktør på Ugens Rapport.

80 De fleste kender ham som boksekommentator på TV3, hvor han udviklede sit helt eget sprog med en blanding af dansk og amerikansk, utallige klichéer og ordsprog, der ofte blev blandet sammen.

Kurt Thyboe, der fredag 24. januar fylder 80 år, blev både kaldt dansklærerens skræk og dramalærerens yndling, mens han også skulle bokse med, at konventionelle journalister ikke forstod, hvad han ville med sine floskelfyldte heltefortolkninger af Muhammad Ali, Peter Belli og Michael Laudrup.

Thyboe voksede op i Aarhus og blev udlært journalist fra Aalborg Stiftstidende. Han arbejdede på B.T.'s og Politikens sportsredaktion, inden han som chefredaktør på Ugens Rapport bidrog til det lumre blads succes i årene omkring 1980.

Efter en årrække væk fra branchen, hvor han i stedet havde fokus på den smørrebrødsbutik, han sammen med sin kone åbnede i det indre København, var Thyboe atter tilbage ved tasterne i starten af 1990'erne. Han var en kort periode sportsredaktør på Ekstra Bladet, inden han i 1991 startede som boksekommentator på TV3.

Thyboe kastede sig også i en sen alder ud i musikkens verden, hvor han blandt andet har dannet makkerpar med undergrundslyrikeren Claus Høxbroe og med produceren Mani Spinx, ligesom han har skrevet flere sangtekster til Peter Belli.

Trods det finurlige smil, der ofte spiller på Thyboes læber, har livet også budt på modgang. Hans ene søn døde som 14-årig af astma, og både alkohol og stoffer har været blandt de dæmoner, Kurt Thyboe har kæmpet med. Nogle af tingene beskriver han i sin selvbiografi "Kurt. Storyteller. Mit liv" fra 2011. Den er blot en af mange bøger, boksekommentatoren har forfattet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce